Warning: filemtime(): stat failed for /home/yp/public_html/cacheyeni/httpswwwyeniprojelercomemlak-gundemibrut-metrekare-ve-net-metrekare-farki-nediramp-cacheamp in /home/yp/public_html/amp/icerik.php on line 5
Brüt Metrekare ve Net Metrekare Farkı Nedir Yeni Projeler

Brüt Metrekare ve Net Metrekare Farkı Nedir

Ev satın alırken dikkat etmeniz gereken ilk konulardan biri de Brüt ve Net metrekare farkı...

Projeden konut satın almak bazı riskleri de barındırıyor. Süslü ve abartılı şekilde maketlere basılan projelerin daireler teslim edildiğinde beklentiyi karşılamaması ihtimali bulunuyor.

Yapımına henüz başlanmamış ve proje hâlindeyken satın alınan bir dairenin en fazla akıl karıştıran kısmı, konut büyüklüğü oluyor. İnşaat firmaları, konut projeleri satışında genellikle brüt metrekare üzerinden satış yapıyor. Satın alan kişi, dairenin net metrekare ölçüsünü öğrenmediyse, proje bitince beklediğinden küçük bir daire teslim alabiliyor. Bunun sebebi ise sosyal alanların, otoparkların, apartman koridorlarının da brüt metrekareye eklenerek hesaplanması. Bu gibi durumlarda brüt metrekare ile net metrekare arasındaki fark epey fazla oluyor. Beklenmeyen durumlara fırsat vermemek için projeden konut alımlarında net metrekareyi ve brüt metrekare hesabına nelerin dahil olduğunu sormak şart.

Ortalama olarak brüt ile net metrekare oranı yüzde 15 seviyesinde olduğunda "iyi" kabul ediliyor. Bazı durumlarda ise bu oran yüzde 40'lara kadar çıkabiliyor. Çünkü bina yüksek katlı oldukça kolonlar ve perdeler genişlediğinden bu oran bozulabiliyor.

Net Metrekare Hesaplarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Konuttaki her bir oda, banyo, mutfak ve balkonun sıvaları da çıkmış olarak hesaplanan süpürülebilir, kullanılabilir alanı, " net " metrekareyi belirtiyor.

Brüt metrekare hesabında ise katın dıştan ölçülen, asansör ve boşlukların düşürüldüğü inşa edilebilen alanı, bina girişi, otoparklar, sosyal tesisler ve peyzaj alanları da hesaba eklenebiliyor.

Metrekarenin Konut Fiyatına Etkisi Analiz Edilmeli

Konut satışı söz konusu olduğunda metrekare fiyatı önem verilen bir kriter olarak göze çarpıyor. Örneğin; tüketici brüt 100 metrekare bir daireyi 100 bin TL fiyatla satın aldığında metrekare başına 1000 TL verdiğini düşünüyor. Fakat aslında kullanılabilir ve oturulabilir net alanın 100 metrekareden az olduğunu gözden kaçırıyor. Metrekare hesabı içerisine otopark, yeşil alan vs gibi yerlerin katılması brüt - net oranını çoğaltıyor. Tüketiciler de bunun sonucunda mağdur olabiliyor.

Sözleşme Mutlaka Okunmalı ve Acele Edilmemeli

Sözleşmede satın alınan konutun net ve brüt metrekare ölçümleri yer alıyorsa eğer tüketicinin itiraz hakkı bulunmuyor. Bu nedenle sözleşme iyice okunması, söz konusu brüt ve net metrekare büyüklüğüne de dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer sözleşmede bulunmuyorsa net metrekare değeri ve brüt metrekare hesabına nelerin dahil olduğu sormak gerekiyor. Özellikle de görmediğiniz bir evi projeden satın aldığınız için pazarlama stratejisi olarak size brüt metrekareyi söylenebiliyor. Fiyat da bu sayede metrekare başına düşükmüş gibi geliyor. Fakat bu yanıltıcı olabiliyor. Olası sürprizlerle karşılaşmamak adına temkinli ve soğukkanlı olmak ise her zaman fayda sağlıyor.

Milliyet