Haziran 2014 AVM Ciro Endeksi %4,5 artış kaydetti. İkinci çeyrekte ciro artış oranı %5,5
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Haziran ayı ve 2014 yılı 2. çeyrek sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2013 Haziran ayına göre %4,5’luk bir artışla163 puana yükseldi. 2014 ikinci çeyrek sonuçlarına göre ise endeks 2013 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında %5,5 artarak 153 puana yükseldi.Sektöre ait ciro endeksi, Anadolu ve İstanbul'un GLA büyüklükleri ağırlandırarak hesaplanmıştır.
AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Haziran 2014’te bir önceki yılın aynı ayına göre 7 puan artarak m2 başına 621 TL olarak kaydedildi. Verimlilik, İstanbul’da 720 TL, Anadolu’da ise 554 TL olarak gerçekleşti. Cirolar, Şubat 2014’ten itibaren büyüme kaydetti.
Çeyrek bazlı olarak veriler incelendiğinde ise 2014 yılının ikinci çeyreğinde m2 başına düşen ciro endeksinin 2013 yılının ikinci çeyreğine göre %5,6 artarak 583 puana yükseldiği görülmüştür.
Haziran ayında en büyük ciro artışı %10 artışla giyim kategorisinde kaydedildi…
Geçtiğimiz yılın Haziran ayıyla karşılaştırıldığında 2014 Haziran ayında en büyük ciro artışı giyim kategorisinde gerçekleşti. Endeks giyim kategorisinde %10 arttı. 2014 Haziran döneminde yiyecek ciroları %9, hipermarket ciroları %7, AVM’lerdeki diğer alanların ciroları %6, genel alan kategorisi ciroları %4 ve ayakkabı ciroları %2 artış kaydederken teknoloji market/elektrikli eşyalar ciroları ise %15 oranında azalmıştır.
(*Diğer kategorisi; yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kişisel bakım ve kozmetik, kuyum, hoby, petshop, terzi ve ayakkabı tamir servisleri, döviz bürosu, kuru temizleme, eczane gibi mağazalardan oluşmaktadır.)
Ziyaret Sayısı Endeksi
Haziran 2014 döneminde ziyaretçi sayısı endeksi bir önceki dönemin aynı ayına göre %1,0’lik bir artış kaydetmiştir.
2014 yılının ikinci çeyreğindeki ziyaret sayısı endeksi ise, %2,1’lik bir artış göstererek 98 puana yükselmiştir.
AVM Endeksi Haziran ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü “AVM endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında %4,5 oranında artmıştır. Kategori bazındaki en yüksek artışın da sırasıyla giyim ve yiyecek kategorilerinde yaşandığı gözlenmiştir. Haziran ayı tatil döneminin başlaması, Ramazan öncesi olması ve İstanbul Shopping Fest’in bu ayda gerçekleşiyor olması nedeniyle alışveriş açısından oldukça hareketli ve verimli bir dönem olarak göze çarptı. Ayrıca alışveriş merkezlerinde metre kare başına düşen ciroların Şubat ayından beri yükselen bir ivme izlemesi verimlilikteki artış açısından son derece değerli bir veri.
Yılın ilk yarısını tamamladığımız bu dönemde 2. çeyrek verileri de olumlu seyrin devam ettiğini gösterdi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda 2014 yılı 2. çeyrekte AVM endeksi %5,5’lik bir artış kaydetti. Tüm bu pozitif gelişmelerin yanında teknoloji kategorisindeki ciroların son aylarda düşüş göstermeye devam etmesi kaygı verici, üzerinde düşünülmesi ve gerekirse yasa yapıcılarla mevcut düzenlemelerin tekrar görüşülmesi gereken bir konu.
Bilgi
“AVM CİRO Endeksi Haziran 2014, AVM Ziyaretçi Endeksi Haziran 2014 tabloları” sunulmuştur. AVM ENDEKSİ’ne ilişkin veriler, AYD ve Akademetre Research tarafından her ay düzenli olarak yayınlanmaktadır.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Hakkında
AVM Sektörüne sorumlu liderlik yapmak ve sektörün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2009 Mart ayında 16 kurucu üyeyle yola çıkan AYD, (Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) bugün üyelerinin kontrolündeki AVM’ler ile sektörün % 60‘ından fazlasını temsil etmektedir.
AYD Türkiye’de takriben 50 milyar dolarlık yatırımı ve 400 bin nitelikli istihdamı temsil etmektedir. Özellikle son 10 yılda Türkiye ekonomisinin dördüncü büyük sektörü haline gelmiş olan Perakende Sektörü ve AVM’ler birlikte ülke ekonomisine yerli ve yabancı yatırımcılar olarak önemli katkılar sağlamaktadırlar.
AYD, Alışveriş Merkezlerinin, tüketicilere keyifli alışveriş imkânı veren, perakende sektörüne katma değer yaratan, kent ile bütünleşen ve dünya standartlarında mekânlar olmasını sağlamak amacı ile perakendeciler, tüketiciler ve sektörel çözüm ortaklıkları ile birlikte perakende sektörünün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.