Uzmanlar; sektörün desteklenmesiyle hem ekonominin, hem sektörün, hem de vatandaşın kazanacağı konusunda ortak görüş bildirdi.
İşte o görüşler:
İbrahim Babacan / Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı:
KDV indiriminde süre uzaması her kesimin yararına olur
Geçen yıl yaşanan 15 Temmuz hain darbe girişimi ve bir takım olumsuz gelişmeler konuta olan talebi durma noktasına getirdiğinde; kredi, kampanya ve faiz gibi önemlerle sektör desteklendi. KDV oranlarına ilişkin uygulamalar devreye alındı. Ancak KDV indirimi süresi eylül ayında sona eriyor. Böyle bir dönemde satış rakamlarını artırmaya ve büyümeye ihtiyacı olan sektörümüz, bu düzenlemenin tekrar uzatılmasıyla büyüme trendini sürdürecektir. Durgun geçen yaz sezonu sonrası, eylül ayında KDV oranının yeninden yükselmesi hem bizleri hem de konut alıcısını üzecektir. O nedenle yetkililerin KDV indirim süresini uzatması, hatta kalıcı hale getirmesi hem bizlerin, hem alıcının hem de ekonominin yararına olacaktır.
Robert Varon / Mar Yapı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı
İndirimin kalıcı hale gelmesi büyümeyi güçlendirecektir
Gayrimenkul sektörü ülkemizin en önemli sektörlerinden bir tanesi ve ekonomimizin büyümesinde de öncelikli bir role sahip. Sektörümüzde canlılığın devam etmesi adına devletimizin göstermiş olduğu katkıları çok faydalı buluyoruz ve devam etmesinin olumlu yansımalarının olacağına inanıyoruz. Elimizdeki son veriler de bu görüşlerimizi doğrular nitelikte. Bu nedenle KDV indirimi uygulamasının sene sonuna kadar devam etmesi, hatta kalıcı hale getirilmesi sektörün büyümesi açısından güçlendirici bir etken olacaktır.
Özhan Atalay / ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü :
KDV indirimi 2-3 yıl daha uzatılmalı
KDV İndiriminin eylül ayında sona erecek olması piyasalara durgunluk getirebilir. 2016 yılındaki politik ve ekonomik gelişmeler inşaat sektörünü durgunluğa itecek gibi olmuş ancak zamanında alınan önlemler sayesinde sektör canlılığını devam ettirmişti. Bu önlemlerden en önemlisi, konutlardaki KDV oranlarının % 18’den % 8’e düşürülmesi olmuştu. Sadece yeni yapılan ve metrekare vergi değeri bin ile 2 bin TL arasındaki konutları kapsayan bu düzenleme, özellikle orta kesime hitap eden konutlarda bir canlanmaya sebep olmuştu. Mart 2017’ye kadar teslim edilecek konutlar için geçerli olan bu süre, daha sonra Eylül 2017’ye kadar uzatıldı. Bu düzenlemenin en az 2, hatta 3 yıl olarak yeniden uzatılması piyasalara hareketlilik getirecektir. Kısa süreli uzatmaların fazla bir etkisi olacağını düşünmüyorum çünkü bitmiş projelerin zaten teslimleri yapıldı. İnşaatlardaki değer artışının maliyet artışının oldukça altında kaldığı bir dönemde konut sektörünü durgunluğa girmemesi için ek düzenlemeler yapılmasını gerekli görüyoruz.