Yeni Ev alırken enerji kimlik belgesi'ni sormayı unutmayın
Eryap CEO’su Emrullah Eruslu, Enerji Kimlik Belgesi’nin (EKB) Türkiye’de 2017 yılından itibaren tüm binalar için zorunlu hale getirileceğinin altını çizerek, “Konut, işyeri satın alacak olanların Enerji Kimlik Belgesi’ni mutlaka sormaları gerekiyor. 2017 yılında Enerji Kimliği olmayan bina kalmayacak” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasıyla, binalarda enerji ve kaynaklarının verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunmasını amaçladıklarını belirten Eruslu, şu bilgileri verdi:
“2017 yılından sonra tüm bina alım-satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesi ibrazı zorunlu olacak. Herkes aldığı yapının Enerji Sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecek. Ayrıca bu tarihe kadar Enerji Kimlik Belgesi almayan binaların kimlikleri olmadığı tapularda görülecek. Bu nedenle de enerjiyi savuran ve çevreye zarar veren bu binaların satışı zorlaşacak. Beklenti enerji sınıfı yüksek olan binalara talebi artırmak yönünde. Henüz yolun çok başındayız ve 5 bin adet bina bu seviyeyi yakalamış durumda. Bir an önce hızlanmamız gerekli. Sonuç olarak 2017 de tüm yapıların Enerji Kimlik Belgesi mutlaka olacak.”
Enerji Kimlik Belgesi ile binanızın ne kadar çevre dostu olduğunu öğrenin
Eruslu, Enerji Kimlik Belgesi uygulamasında gelinen son durumu da şöyle özetledi: “2007 yılında yayınlanan Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile yeni yapılan binalar 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi almaya başladı. Türkiye’de Yapı Denetimi Kanunu’nun tüm Türkiye’de uygulanması ile ısı yalıtımı zorunlu hale geldi. 2011 yılında çıkan Enerji Performans Yönetmeliği de şu an inşa edilen yeni binaların ve 2017 yılına kadar da mevcut binaların enerji performansının ölçülmesi ve Enerji Kimlik Belgesi alınması şartı getiriyor. Yönetmeliğin uygulanmasıyla binalarda ısıtma ve soğutma amaçlı enerji tüketiminin ortalama yüzde 50 azalması öngörülüyor. 2017’den itibaren binanın Enerji Kimlik Belgesi’nde yer alan karbondioksit salım miktarları, o tarihte yürürlükte olan mevzuatta tanımlanan asgari değerlerin üzerinde olanlara idari yaptırım uygulanacak. Böylece binalara azami enerji ve emisyon sınırlaması getirilmesi, özellikle mevcut yalıtımsız binalarda ısı yalıtımı ve verimli sistemler için yapılacak yatırımların cazip hale getirilmesi hedefleniyor.”
EKB Uygulaması ile yılda 6,75 milyar dolar tasarruf bekleniyor
Eryap olarak yapılarda enerji performansında maksimum avantaj sağlamayı ilke edindiklerini belirten Eruslu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye'de eski binalardan 814 müstakil konut, 4 bin 371 apartman, 21 rezidansın Enerji Kimlik Belgesi bulunuyor. Yeni binalardan da 12 bin 289 müstakil konut, 95 bin 880 apartman, 678 rezidans Enerji Kimlik Belgesine sahip. Türkiye'de enerji dostu eski ve yeni binaların toplam sayısı, ticari olanlarla 120 bin 618'i buluyor. Uygulamanın ülke genelinde yaygınlaşması halinde ise yılda 6,75 milyar dolar tasarruf sağlanması bekleniyor” dedi.
EKB Belgesi Nedir?
EKB, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor.
Belgeyi, sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen, planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında bulunan binalar, seralar, atölyeler, münferit inşa edilen depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar, mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı bin metrekareden az olanlar haricindeki tüm binaların alması zorunlu tutuluyor.
Eryap A.Ş.
Eryap 2001 yılından bu yana inşaat sektöründe, özellikle yalıtım alanında öncü ve yenilikçi kimliğiyle faaliyetlerini sürdürüyor.Türk yapı sektörünün lider markalarını üreten Eryap; Gaziantep, İstanbul ve Sakarya’da toplam 150.000m2’yi aşan 3 üretim tesisinde polimer dış cephe kaplama sistemleri, ısı, su, ses ve yangın yalıtım malzemeleri ve polimer kapı-pencere sistemleri üretimi gerçekleştiriyor. 2001 yılında Gaziantep'teki tesiste, sektörün ilk polimer dış cephe kaplaması üretimini gerçekleştirerek American Siding markasını sektöre kazandıran ERYAP, 2005 yılında İstanbul Silivri'de toplam 50.000 m2 alanda kurulan ikinci tesisinde siding uygulamasının tamamlayıcı unsuru Bonuspan markalı XPS Ekstrüde Polistiren ısı yalıtım levhası üretimine başladı. Daha sağlıklı, uzun ömürlü ve daha güvenli yaşam alanlarının sağlanabilmesi için ürün portföyünü genişleterek 2007 yılının son çeyreğinde İstanbul Silivri tesislerinde Focus Membran markalı bitümlü su yalıtım örtülerinin üretimine başlayarak su yalıtım ürünleri sektöründe de yerini aldı. Bunların yanında 2009 yılı sonunda Bonusmax markalı Isı Yalıtım Paket Sistemi, 2010 yılında Winer markalı Polimer Kapı ve Pencere Sistemleri, 2011 yılında Focus Shingle çatı kaplama malzemesi ve son olarak 2012 yılında doğa dostu Wooler marka taş yünü ürününü pazara kazandırarak ile sektördeki liderliğini sürdürüyor.