Son Kaynak Tedarik Tarifesi İle Hem Tüketici Hem Elektrik Üreticisi Kazanıyor

Resmi Gazete’de Ocak 2018’de yayımlanan ‘Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’ kapsamında Nisan 2018’den itibaren yürürlüğe girecek olan son kaynak tedarik tarifesi ile yüksek tüketimli sanayi kuruluşlarına, normal sanayi tarifesi yerine yeni formülle belirlenen tarifeden fatura kesilecek.
Son Kaynak Tedarik Tarifesi İle Hem Tüketici Hem Elektrik Üreticisi Kazanıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (“EPDK”) son kaynak tedarik tarifesinde (“SKTT”) yaptığı düzenlemeye göre 2018 yılı için 50 milyon kilovatsaat ve üzerinde elektrik kullanan sanayi kuruluşları yüksek tüketimli aboneler olarak kabul edilecek ve ‘son kaynak tedarik’ tarifesiyle faturalandırılacaklar. Son kaynak tarifesi değişikliği hakkında açıklamalarda bulunan Enexion Enerji Danışmanlık Türkiye Genel Müdürü ve Enerji Uzmanı Ceren Özdal, “Bu tarifeyle beraber yüksek ve düşük tüketimli tüketici sınıflar oluşmuş olacak. Yıllık tüketimi 50 milyon KWh ve üstü olanlar yüksek tüketimli tüketici sınıfında değerlendirilecek ve bu grup için artık sanayi tarifesi açıklanmayacak. Enerji piyasasının liberalleşmesi noktasında atılan önemli bir adım olan SKTT, piyasa fiyatları dikkate alınarak belirlenecek. Yüksek tüketim grubuna dahil olan tüketiciler enerji ihtiyaçlarını ikili anlaşmalarla karşılayamadıkları takdirde son kaynak tarifesine kalıp yüksek marjlı fiyatlardan tedariklerini gerçekleştirmek durumunda kalacaklar” dedi. Özdal, yüksek tüketimli sanayicilerin tarifeden almak isterse spot piyasanın ve YEKDEM maliyet toplamlarının yüzde 12,8 üzerinde maliyetlere maruz kalacaklarını bu nedenle hem spot piyasa riskine maruz kalırken hem de pahalı elektrik almış olacaklarını vurguladı.

Tüketiciyi doğrudan etkiliyor

1 Nisan itibariyle oluşacak elektrik ihtiyacı için piyasada tedarik sürecini başlatan birçok tüketici, SKTT’e tabi tutulmaları nedeniyle PTF + YEKDEM endeksli teklifler ile karşı karşıya bırakılıyor. Bu iki farklı maliyet kalemine eklenen kar marjları, finansal ve operasyonel gibi birim maliyetlerin yanında, piyasa endeksli fiyat teklifleri nedeniyle tüketici, elektrik fiyatlarında oluşabilecek sapmaların getirdiği sorumlulukları ve riskleri üzerine almış oluyor.

Bahar aylarında düşük gitmesi beklenen spot fiyatların yaz aylarında düşük yenilenebilir üretimiyle yükselmesi bekleniyor. Geçmiş senelerde spot piyasada oluşan ve buna eklenen YEKDEM bedellerine bakıldığında, aylık bazda yaklaşık olarak yüzde 20’lik bir hareketlilik görülüyor. 100 milyon kilovasaat yıllık tüketime sahip bir fabrika için 4 milyon TL’ye varan sapma anlamına gelen bu sapma, enerji maliyetini piyasada saatlik oluşan fiyatlara endeksleyen tüketicinin, maliyet öngörüsü ve dolayısıyla bütçe planlaması yapmakta zorlanmasına neden oluyor.

“Yüksek tüketimli tüketiciler, hızlı bir aksiyon alarak zararı fırsata çevirebilir”

Ceren Özdal, “Tarife 1 Nisan’da yürürlüğe girdiğinde, öngörümüz ciddi maliyet artışlarının olabileceği yönünde. Son kaynak tarifesi kapsamına giren şirketlerin, artık elektrik tüketimine ilişkin maliyetlerini çok daha profesyonelce yürütmeleri gereken bir döneme geçtiğimizi söylemek mümkün. Enexion olarak sunduğumuz hizmet ve projeler ile, tüketicileri piyasa fiyatlarında oluşan belirsizlik ve risklerinden koruyor, düzenli piyasa takibi yapan uzman kadromuz ile tüketicilerin enerji portföylerini yönetiyoruz. Buna ek olarak, güvenilir tedarikçi ile sözleşme aşamasında bilgi birikimi ve tecrübelerimiz sayesinde sözleşme fesih risklerini minimum seviyede tutuyor, tedarik aşamasındaki birçok gizli maliyetleri de ortadan kaldırarak yüzde 10 – 15 arası maliyet avantajı sağlıyoruz. Türkiye enerji sektöründeki 15 yıllık tecrübemizde geliştirdiğimiz iş modellerimizle SKTT’nin oluşturabileceği tüm risk ve ek maliyetlerden müşterimizi koruyor, enerji maliyetlerinde sağladığımız avantajlar ile daha rekabetçi konuma gelmelerinde destek veriyoruz” diyerek sözlerine devam etti.


Paylaş:

Enerji Sektöründe Son Gelişmeler