Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm Tesisi Üniteleri 2014-12-19

Tüpraş’ın 4 rafinerisinde üretilen yaklaşık 4,2 milyon ton siyah ürün işlenerek, 2,9 milyon tonu motorin olmak üzere 3,5 milyon ton LPG ve benzin gibi beyaz ürünler ve 700 bin ton petrol koku üretilecektir.
Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm Tesisi Üniteleri 2014-12-19
 
Tesis Kaç Üniteden Oluşuyor?
Altı temel ünite başta olmak üzere, tesis toplam 17 üniteden oluşmaktadır.
Tesisin denize bağlantısı 780 mt. uzunluğundaki iskele ile sağlanarak, demir yolu bağlantısı için de vagon boşaltım alanı (gare) yapılmıştır.
Vakum Ünitesi: 7.500 m3/gün
Koklaştırma Ünitesi: 8.200 m3/gün
Hydroprocessing Ünitesi
 Hydrocracker Ünitesi: 8.000 m3/gün
Nafta Hidrojenasyon Ünitesi: 1.200 m3/gün
Dizel Desulfurizasyon Ünitesi: 4.000 m3/gün
Hidrojen Ünitesi: 160 Bin m3/saat
Enerji Üretim Ünitesi: 120 MW
Petrol Hareketleri Ünitesi/Depolama Tankları: 23 adet / 660 Bin m3
  
1. Koklaştırma Ünitesi, Delayed Coker Unit
 
Ünite ülkemizdeki ilk koklaştırma ünitesidir. Kok Ünitesi ile İzmit, İzmir ve Kırıkkale Rafinerilerinden gelecek fuel oil işlenerek %65 oranında beyaz ürün elde edilecektir. Kalan ürün, çimento üreticileri tarafından ülkemize yılda 3 Milyon Ton’un üzerinde ithalatı yapılan petrokoktur. Üretilecek 700 Bin Ton petrokok deniz ve kara yoluyla iç piyasaya satılarak dış ticaret açığına katkı sağlanacaktır. Ünitenin kapasitesi 8.200 M3/Gün’dür.
 
2. Entegre Unicracking Ünitesi, Integrated Unicracking Unit
 
İzmit, İzmir ve Kırıkkale Rafinerileri Vakum Üniteleri ile   Koklaştırma Ünitesinden gelen ağır ürünler, dizel ve nafta bu ünitede temizlenip parçalandıktan sonra ortak olan distilasyon kısmında nihai ürünlere ayrıştırılır.
 
Hidrojenle Parçalama Ünitesi, Hydrocracker Unit
Hidrojenle Parçalama Ünitesinde ağır ürünler, cm2’ye 170 kg basınç, 400 derece santigrat sıcaklık altında hidrojen ve katalistle kimyasal reaksiyonlara tabi tutularak, motorin, jet yakıtı ve benzin üretilecektir. Ünitede bulunan 918 Ton ağırlığındaki en büyük reaktör ülkemizde nakliyesi ve montajı tek parça olarak yapılan en ağır ekipman olarak tarihe geçmiştir. 35 Metre boyu, 8 Metre çapı ve 918 Ton ağırlığıyla projenin en ağır ve büyük ekipmanıdır. Ünitenin kapasitesi 8.000 M3/Gün’dür.
 
Dizel Kükürt Giderme Ünitesi, Diesel Desulfurisation Unit
Dizel Kükürt Giderme Ünitesinde Koklaştırma ve Vakum Ünitelerinden gelen yüksek kükürtlü dizel, cm2’ye 80 kg basınç, 350 derece santigrat sıcaklık altında hidrojen ve katalistle kimyasal reaksiyonlara tabi tutularak Euro V spesifikasyonunda düşük kükürtlü motorin ürünü üretilecektir. Ünitenin kapasitesi 4.000 M3/Gün’dür.
 
 Nafta Temizleme Ünitesi, Naphtha Hydrotreater
Nafta Temizleme Ünitesinde Koklaştırma Ünitesinden gelen nafta, cm2’ye 80 kg basınç, 170 derece santigrat sıcaklık altında hidrojen ve katalistle diolefinlerin doyurulduğu ve ardından  dizel ile birleşerek kükürdün giderildiği kimyasal reaksiyonlara tabi tutularak temizlenen nafta benzin üretiminde kullanılır. Ünitenin kapasitesi 1.200 M3/Gün’dür.
 
3. Vakum Distilasyon Ünitesi, Vacuum Distilation Unit
 
Vakum Distilasyon Ünitesi, İzmit Rafinerisi’nden boru hattı, İzmir Rafinerisi’nden deniz tankerleri, Kırıkkale Rafinerisi’nden demiryolu vagonları ile gelecek fuel oil’i işleyerek Kraking ve Kok Ünitesine hammadde hazırlayacaktır. Distilasyon işlemi fuel oil’in yüksek sıcaklık ve vakum altında kaynama sıcaklıklarına göre, bileşenlerine ayrıldığı fiziksel bir işlemdir. Ünitenin kapasitesi 7.500 M3/Gün’dür.
 
4. Atık Su Arıtma Ünitesi, Waste Water Treatment Unit
 
Ünitelerden çıkan atık sular fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak arıtıldıktan sonra ulusal standartlara uygun olarak denize deşarj edilmektedir. Ünitenin kapasitesi 9.600 M3/Gün’dür.   
 
5. Meşale, Flare
 
185 metre yüksekliğinde dünyanın en yüksek sekizinci rafineri meşalesidir. Meşaleler rafinerilerin emniyet sistemleri olup acil durumlarda sistem basıncının düşürülmesi için kullanılır. Yalnızca üretim sona erdiğinde söndürülürler.
 
6. İskele, Jetty
 
Tesisimize deniz tankeri ile gelen hammadde ve üretilen ürünlerin taşınmasında kritik öneme sahip 780 metre uzunluğundaki iskelede aynı anda 6 gemi transfer işlemi, yapılabilecektir.
 
7. Vagon Boşaltım İstasyonu, Wagon Unloading Station
 
Vagon Boşaltım İstasyonu aynı anda 5 ayrı trende boşaltma/doldurma operasyonu yapılabilecek kapasitededir. İstasyon, Kırıkkale Rafinerisi’nden demiryolu ile ürün taşımak için tesis edilmiştir.
 
8. Merkezi Kontrol Binası, Central Control Room
 
Rafineriler gelişmiş teknolojileri kullanan sistemler olup mevcut ekranlardan tesisin her noktası sayısal değerler ile izlenerek kontrol ve müdahale edilmektedir. Rafinerilerde üretim 24 saat kesintisiz sürdüğünden, çalışma düzenimiz vardiya düzenidir. Merkezi Kontrol Binasında her vardiyada meslek lisesi ve meslek yüksekokul mezunu, rafinericilikte yetkinleşerek kıdem kazanmış 7 Baş Operatör ve 9 Kontrol Operatörü görev yapmaktadır. Bunun dışında üretim birimlerimize ait tüm teknik elemanlarımızda bu binada görev yapmaktadır. Bina patlamaya dayanıklı olarak, balina formunda İtalyan Spazio Firması tarafından yeşil bina kategorisinde Altın Sertifikaya sahip olarak projelendirilmiş bir yapıdır, bir başka örneği bulunmamaktadır.
 
9. Hidrojen Üretim Ünitesi, Hydrogen Production Unit
 
Hidrojen Ünitesinde, tesiste kullanılacak hidrojenin üretimi gerçekleştirilecektir. Doğal gazdan % 100 saflığa yakın Hidrojen üretilerek Entegre Unicracking Ünitesinin ihtiyacı karşılanacaktır. Ünitenin hidrojen üretim kapasitesi 160.000 Nm3/Saat’tir.
 
10. Depolama Tankları, Storage Tanks
 
Transferleri yapılarak satışa sunuluncaya dek depolama tanklarında hammadde ve ürünler depolanmaktadır. Tesiste 660 bin m3 kapasitede 23 depolama tankı mevcuttur.
 
11. Kuvvet Santrali, Steam Production
 
Kuvvet Santrali elektrik, buhar, yakıt, basınçlı hava, demineralize su, soğutma suyu gibi yardımcı servislerin üretildiği birimdir. Ünite, 2 Gaz Türbini ve 1 Buhar Türbini ile toplamda 120 MW elektrik üretim ve 330 ton buhar üretim kapasitesine sahiptir. Proje kapsamındaki ünitelerin elektrik tüketimi 65 MW civarında olup proje sonunda mevcut rafineriyle birlikte 125 MW’lık bir enerji tüketimi olacaktır. Bu miktar 320 bin nüfuslu bir şehrin enerji tüketimine eş değerdir.
 
12. Kükürt Üretim Üniteleri, Sulphur Recovery Units
 
Ham petrolün içinde doğal olarak bulunan kükürt elementi proseslerde H2S’e dönüştürülür.  Kükürt Üretim Ünitesinde, hidrojen sülfür  içeren asit gazın içerisindeki kükürt %99.3 element halindeki kükürde dönüştürülmektedir. Ünitenin üretim kapasitesi 420 Ton/Gün’dür.
 
13. Amin Rejenerasyon Üniteleri, Amine Regeneration Units
 
Fuel Oil Dönüşüm Tesisi Ünitelerinde üretilen H2S içeriği temiz DEA (Diethanolamine) çözeltisi içerisinde tutulduktan sonra oluşan kirli DEA çözeltisi rejenere edilmek üzere Amin Rejenerasyon Ünitesi’ne gönderilmektedir. Rejenerasyon işlemi sonrasında temizlenen DEA çözeltisi tekrar kullanılmak üzere Absorber kolonlarına giderken, temizlenen DEA’nin içinden sıyrılan H2S gazı ise Kükürt Giderme Ünitesi’ne gönderilmektedir. Ünitenin kapasitesi 26.400 M3/Gün’dür.
 
14. Kirli Su Sıyırma Üniteleri, Sour Water Stripping Units
 
Kirli Su Sıyırma Ünitesi’nde, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi Ünitelerinden gelecek olan H2S ve amonyak içeren kirli sular, buhar ile sıyırma işlemi sonrasında giderilecektir. Sıyrılmış sular, gerekli sıcaklık değerine soğutulduktan sonra ya Atık Su Arıtma Ünitesi’ne gönderilecek ya da diğer Fuel Oil Dönüşüm Tesisi Ünitelerinde proses içinde tekrar kullanılacaktır. Kapasitesi 3.033 M3/Gün’dür.

DİĞER HABERLER