İstanbul'da Kentsel Dönüşümde Son Durum

Kentsel dönüşüm projelerinin en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan İstanbul’da, kentsel dönüşüme girmesi uygun görülen semtlerde proje şartlarını barındıran konut ve dükkanların yenilenmesi hızla devam ediyor.
İstanbul'da Kentsel Dönüşümde Son Durum

Kentsel dönüşüm projelerinin en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan İstanbul’da, kentsel dönüşüme girmesi uygun görülen semtlerde proje şartlarını barındıran konut ve dükkanların yenilenmesi hızla devam ediyor.

Kentsel Dönüşümün Devam Ettiği Bölgeler

2014'te ilk olarak risk taşıyan konutların yıkımı ve yeniden inşa edilmesi şeklinde ortaya çıkan kentsel dönüşüm projesi, kısa sürede İstanbul'un birçok yerinde gerçekleşmeye başladı. Kentsel dönüşümün 2017 yılında daha da hareketlilik kazanacağı düşünülüyor. Son günlerde çok sık konuşulmaya başlayan depren riski de belediyelerin kentsel dönüşüm hareketlerini hızlandırmalarında etkili oldu. Kaçak gecekonduların yer aldığı bölgeler de imar alma işlemlerinin tamamlanmasının ardından kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edicelecek. Kentsel dönüşümün en aktif olduğu semtlerden biri olan Gaziosmanpaşa’da dönüşüm büyük bir hızla sürüyor. Gaziosmanpaşa’da yer alan binaların %40'nın proje kapsamında yeniden inşası bekleniyor. Kentsel dönüşüm kapsamında Gaziosmanpaşa’nın İstanbul’un gözde semtlerinden olması planlanıyor. Proje kapsamına alınan bina sayısı bakımından üst sıralarda yer alan Bağcılar semtinde öncelikle risk faktörü yüksek binaların yıkımı yapıldı. Bağcılar semtindeki mevcut binaların büyük çoğunluğunun proje kapsamında yenilenmesi planlanıyor. 2017 yılında projenin en etkin yürütüldü semtlerden biri de Esenler. Baştan yenilenmesi planlanan Esenler semtinde öncelikle hasar tespiti yapılan 100 bin konutun yıkımı ve yeniden inşa edilmesi planlandı. Esenlerde proje kapsamında askeriyeden belediyeye devir olmuş alanlarda da dönüşüm gerçekleşecek. Bayrampaşa’da yıkılan cezaevi alanının da proje kapsamında değerlendirilmesi planlandı. Bu plan sayesinde Bayrampaşa’da binalar daha yıkılmadan hak sahiplerine bina tahsis edilecek. Sakinlerinden büyük talep gelen Okmeydanı semtinde 2017 yılı itibari ile tespit, yıkım ve yenileme faaliyetleri başladı. Bu semte yapılan yenileme çalışmaları sırasında bina sakinlerine kira desteği sağlanacak.

Kentsel Dönüşüme Başvuru Süreci Nasıl Gerçekleşiyor?

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında ev ya da dükkan binasının yeniden inşasını talep eden kişilerin ilk olarak binaları için riskli yapı raporu alması gerekmektedir. Riskli yapı raporunu almak için bakanlık tarafından lisans verilen bir kuruluşa dilekçe ile başvurmak gerekiyor. Bu işlemin ardından alınan riskli yapı raporu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat etmeniz gerekiyor. Mevcut alan için proje taslakları, Belediye İmar Müdürlüğü talebi ile Tapu müdürlüğü tarafından yapılıyor.
Kat maliklerinin binalarının yenilenmesi süresi zarfında başka bir eve taşınmaları durumunda 18 ay kira yardımı alabiliyorlar. Kira yardımı almak için Bakanlık İl Müdürlüğü’ne başvurmak gerekiyor. Yapımı tamamlanan binaların iskanlı tapuları binanın bağlı olduğu belediye tarafından temin ediliyor. İskanlı tapular binanın depreme dayanılklı ve projeye uygun olarak yapıldığını belirtiyor.


Paylaş:

Kentsel Dönüşüm