Değişen kentsel dönüşüm yönetmeliği ile birlikte dönüşümde yatırımcının yolunun nasıl açılacağı tartışıldı ve çeşitli senaryolar üretildi.
GİSP Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş; “6306 Sayılı yasanın uygulama yönetmeliği 27 Ekim 2016 tarihinde değişti. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle çok ciddi ve süreci hızlandıran değişikliklerin yapıldığını ve daha sağlıklı bir kentsel dönüşüm süreci yaşamamız için bir fırsat doğduğunu belirterek toplantıyı başlattı.
Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz, değişen yönetmelikle birlikte artık kentsel dönüşümde Bakanlar Kurulu'nun devreye gireceğini belirterek bu durumun dönüşümü hızlandırıcı etki yapacağını söyledi. Oflaz, “Bakanlar Kurulu, artık 15.000 m2 sınırlaması olmadan, yapıların %65'inin (3'te 2'sinin) riskli olması halinde bölge bazında "riskli alan" ilan edebilecek. Maliklerin 3'te 2'sinin rızası ilkesi, alan bazlı uygulanacak. Böylece binaların yıktırılmasında maliklerin anlaşmaları beklenmeyecek. Müteahhitler daha makul büyüklükte alanlar için proje geliştirebilecekler. Yeni yönetmelikte artık vatandaş da riskli alan başvurusu yapabilecek. ” dedi.
Hüseyin Oflaz, ne bakanlığın ne de büyükşehir belediyesinin 2017 yılında kentsel dönüşüm bütçesi olmadığına da dikkat çekerek, gayrimenkul sektörünün dönüşümü gerçekleştirecek ana aktör olacağının da altını çizdi.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç KİRAZ ise; “Eski yönetmelikle şimdiki yönetmelik arasındaki farkları ele alarak; “Riskli yapılarda tapuda kayıtlı malik ölmüşse mirasçılık belgesi çıkarmaya, kayyum atamaya veya yine tapuda son kayıtlı malik adına işlem yapmaya Bakanlık yetkilidir. Maliki ölmüş taşınmazlarda mahkemelerde yaşanan büyük sorun çözülmüştür. Yapılan değişiklikte kiracılara ve sınırlı ayni hak sahiplerine yapılmayan tahliye bildirimleri artık geçersizdir.
Mevcut tahliye süreleri sonunda yıktırılmayan binalar ile ilgili artık maliklerin anlaşma koşulu ortadan kaldırılmıştır. 2 aylık denetimler sonucu yıktırılmayan binalar, afet riski düşünülerek kolluk kuvvetleri desteği ile mülki amirlik tarafından yıktırılacaktır.” diye konuştu.
GİSP Başkanı Gümüş, önemli değişiklikler içeren bu yönetmelik ile yaşanan birçok soruna çözüm bulunduğunu, kentsel dönüşümde bundan sonraki uygulama süreçlerini izleyeceklerini ve öneriler geliştireceklerini iletti. Ayrıca, GİSP’in, gayrimenkul sektörüne yön verecek çalışmalar hazırladığını da sözlerine ekledi.
“Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme Ve Yeni Dönem” Toplantısı katılımcıları:
Hakan Gümüş, Bosphorus Investments / Yönetim Kurulu Başkanı
Abbas Ferzan Çelikkanat, Er Yatırım Turizm Ve İnşaat A.Ş./ Genel Müdür
Gökçe Meriçten, Ferko İnşaat Turizm Tekstil Sanayi Ve Tic. Aş./ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Selin Bozkurt , Manifesto/ Ceo
Gülin Kuzu Fellows, Dekar Yapı / Satış Ve Pazarlama Koordinatörü
Mehmet Ersül, Bosphorus Investments /Yönetim Kurulu Üyesi
Elif Germirli, Tahincioğlu/ Yönetim Kurulu Üyesi
İsmail Özcan, TURYAP/ Genel Müdür Yardımcısı
Makbule Yönel Maya, TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş/ Genel Müdür
Tuğra Gönden, CUSHMAN & WAKEFIELD/ Yönetici Ortak
Ertan Vural, Akasya Yapı/ Ticari Koordinatör
Nazım Olcay Kurt, Hergüner Bilgen Özeke Avukatlık Ortaklığı/ Yönetici Ortak
Mustafa Kemal Kayış, GAD / Şirket Ortağı
Fatih Işık, Medya Şeffaf Reklamcılık Danışmanlık/ Medya Danışmanlık
Can Raşit Özçiçek, Propa İnşaat ve Ticaret/ Genel Müdür
Cengiz Kırtıloğlu, Çepaş İnşaat/ Mimar
Begüm Eryılmaz, BGM Design/ Kurucu
Hüseyin Oflaz, İmpo İmar A.Ş./Yönetim Kurulu Başkanı
Ali Güvenç Kiraz, Gayrimenkul Hukuku Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Gürler Ünlü, Ünlü Gayrimenkul Yatırım Ve Varlık Yönetimi/ Kurucu
Orçun Oğlakçıoğlu, Dekar Yapı/ Genel Müdür
Tuğrul Temel, Hilton Worldwide/ Üst Düzey Yönetici
Ayşe Evcin, Makro Gayrimenkul Değerleme / Genel Müdür
Levent Üzümcüoğlu, Eva GYD, Kentsel Dönüşüm Müdürü