Warning: filemtime(): stat failed for /home/yp/public_html/cacheyeni/httpswwwyeniprojelercomkonut-kredisi-haberleribankaciligin-gelecegi-mobildeamp-cacheamp in /home/yp/public_html/amp/icerik.php on line 5
Bankacılığın Geleceği Mobilde Yeni Projeler

Bankacılığın Geleceği Mobilde

Mobil pazarlamanın ülkemizdeki çatı kuruluşu MMA Türkiye, dünyanın en önemli sosyal dinamiklerinden olan mobil dönüşümün, iş, kurum-müşteri ilişkileri ve pazarlama üzerindeki etkilerini Profesyonel Sohbet Toplantıları platformunda derinlemesine masaya yatırıyor.

Türkiye Profesyonel Sohbet Toplantıları, iş dünyası ve pazarlamanın kodlarını yeniden yazan mobil dönüşümün lokomotif sektörlerinin yöneticilerini bir araya getiriyor, dar katılımlı, fakat geniş kapsamlı görüş, bilgi ve deneyim paylaşımını hedefliyor. Düzenli gerçekleştirilen toplantılarda, Mobil Alışveriş, Finans, İçerik Pazarlama ve Oyun sektörlerinden pazarlama profesyonelleri bir araya geliyor.

MMA Türkiye Profesyonel Sohbet Toplantıları’nın Mobil Bankacılık başlığı ile düzenlenen ilki, İş Bankası Dijital Bankacılık Bölümü Birim Müdürü Halim Memiş, Yapı Kredi Mobil Servisler ve Direkt Bankacılık Müdürü Mustafa Esat Belhan ve aynı zamanda MMA Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan, Garanti Direkt Bankacılık Yöneticisi Işık İlhan’ın katılımıyla gerçekleşti. Toplantının moderasyonunu MMA Türkiye Yönetim Kurulu Üyeleri Zehra Öney ve Erdem Tolon birlikte üstlendi. Toplantıya MMA Türkiye ve MENA Bölge Direktörü Melis Ertem ile MMA Türkiye Pazarlama Direktörü Soner Şeker de katıldı.

MMA Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Nielsen Medya Araştırmaları Genel Müdürü Erdem Tolon, toplantının açılışını mobil dönüşümün ulaştığı noktayı çarpıcı rakamlarla ifade eden bir sunumla yaptı. Sunum kapsamındaki verilere göre Türkiye’de, 48 milyon internet kullanıcısı ve aynı sayıda aktif sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Mobil telefon kullanıcılarının sayısı 71 milyona, aktif mobil sosyal medya kullanıcı sayısı ise 42 milyona ulaşmış durumda. Eylül 2017 sonu itibarıyla Türkiye’deki mobil telefon kullanıcı sayısının nufüsa oranı %98’e ulaşmış ve 67,1 milyar dakika mobil trafik yaratılmış. Artan mobil penetrasyonu, reklam yatırımlarının dağılımına da doğrudan etki ediyor. 2017 yılında reklam yatırımlarında en fazla büyümeyi, yaklaşık yüzde 16,9’luk bir oranla dijital reklam yatırımları oluşturdu ve dijitalin toplam reklam yatırımları içerisindeki payı yüzde 24,2 seviyesine ulaştı. Dijital reklam yatırımları içinde mobil çok büyük bir paya sahip bulunuyor. Tolon sunumunda ayrıca, teknoloji gündeminin en önemli konuları olan nesnelerin interneti, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, büyük veri ve yapay zeka alanlarındaki son gelişmeleri, yakın dönem beklentileri ve bunların mobile yansımalarını özetledi. Dönüşüm ivmesinin sürekli geliştiğini söyleyen Erdem Tolon, “Bugün tüm ezberler bozuluyor. Dünyanın en büyük perakendecisi alibaba.com’un tek bir mağazası, en büyük taksi şirketi Uber’in tek bir ticari aracı, en büyük içerik mecrası Facebook’un kendi ürettiği tek bir içerik yok” dedi.

36 Milyon Mobil Bankacılık Müşterisi

Yuvarlak masa sohbetinin ilk turunda, katılımcılar temsil ettikleri kuruluşların kendi perspektiflerine de değinerek, mobil bankacılığın ulaştığı noktayı değerlendirdiler.

Katılımcıların verdikleri bilgiler ışığında, Türkiye genelinde 36 milyon mobil bankacılık müşterisi bulunuyor. Pek çok kullanıcı birden fazla bankanın mobil ya da internet şubelerini kullandığı için, tekil kullanıcısı sayısı 15 – 20 milyon adetlerinde öngörülüyor. Türkiye’de mobil bankacılık penetrasyonu yüzde 40’lar seviyesine ulaşmış durumda. Mobil bankacılık her yıl çarpan etkisiyle büyümeye devam ediyor ve bu doğrultuda finans sektörü, mobile en fazla yatırım yapan iş kolları arasında başı çekiyor. Bankalar, mobil uygulamalar üzerinden sunulan müşteri deneyimine büyük önem veriyor ve bu deneyimin gelişimine yatırım yapıyorlar.

Bankacılık sektöründe güven unsurunun önemine dikkat çeken Yapı Kredi Mobil Servisler ve Direkt Bankacılık Müdürü Mustafa Esat Belhan, günümüz hayat dinamiklerinde mobilin en önemli iletişim ve pazarlama kanallarından biri olduğunu belirtti. Yapı Kredi’nin dijital bankacılık müşterilerinin yüzde 90’ının mobil bankacılık müşterisi olduğunu söyleyen Belhan, dijital bankacılık işlem adedinin 2017 yılında 20 milyonu aştığını sözlerine ekledi. Belhan kullanıcıların mobil bankacılık alışkanlıkları ile ilgili “Mobil bankacılık işlemlerinde en büyük payı ödeme ve para transferi işlemleri oluşturuyor. Mobil üzerinden en sık yapılan işlemler arasında ilk 10 sırada yatırım işlemleri yer alıyor. Döviz piyasasındaki hareketlilik paralelinde mobil üzerinden döviz işlemlerinde de büyük artış görülüyor” dedi.

Türk bankalarının, ödeme sistemleri gibi birçok konuda, küresel bankacılık sisteminin genelinden daha gelişmiş ürünler sunabildiğini belirten İş Bankası Dijital Bankacılık Bölümü Birim Müdürü Halim Memiş, “Bu hizmetleri, ürünleri ve geliştirdiğimiz teknolojileri küresel sisteme sunabilmemiz çok önemli. Türk bankacılık sistemi, küresel rekabetin önünde olduğu alanlarda, mobil teknolojiler sayesinde know-how ihracatı gerçekleştirebilir” şeklinde konuştu. İş Bankası’nın 6,2 milyon seviyesinde dijital bankacılık müşterisi olduğunu söyleyen Halim Memiş bunların yaklaşık 5,4 milyonunun mobil bankacılık müşterisi olduğunu belirtti. Bankanın İşCep uygulamasına ek olarak çıkardığı Maximum Mobil uygulamasının, 1,8 milyondan fazla kullanıcı tarafından indirildiğini söyleyen Memiş, toplam işlem sayısının yüzde 86’sının dijital kanallardan gerçekleştiğini ifade etti.

Mobil dönüşümün, bireyler için her anın bağlantı halinde olduğu bir hayat anlamına geldiğini vurgulayan Garanti Bankası Direkt Bankacılık Yöneticisi ve MMA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Işık İlhan da, “Mobil teknolojilere uyumlu ürün ve hizmet geliştirmenin çok ötesine geçiyoruz. Müşterilerimizin hayatlarını, beklentilerini daha yakından tanıyoruz; onlara doğru finansal hizmeti, teklifi, doğru zamanda ve doğru şekilde sunabilmeye, doğru anda doğru deneyimi yaşatmaya odaklanıyoruz” dedi. Garanti Bankası’nın 5,4 milyon mobil bankacılık, 6,2 milyon dijital bankacılık müşterisi olduğu bilgisini veren Işık İlhan, 3,9 milyon kişinin de sadece mobil bankacılık kullanıcısı olduğunu ve yapılan nakit dışı işlemlerde dijitalin payının %95’ken, bu payın yüzde 60’a yakın olarak büyük bir kısmının mobil bankacılık üzerinden gerçekleştiğini söyledi. İlhan ayrıca mobil bankacılığın bankanın yeni müşteri kazanımlarında önemli rol oynadığı, özellikle de genç kuşak yeni kullanıcıların, finansal hayata mobil bankacılık üzerinden girdiklerini belirtti.

Bankalar, Yeni Teknolojilerin Gelişimini Çok Yakından Takip Ediyor

Mobil dönüşüm, büyük veri ve yapay zeka konularının, Davos Dünya Ekonomik Forumu da dahil pek çok platformda öncelikli olarak ele alındığını ve dünyanın öncelikli gündemi olduğunu belirten Zehra Öney’in modere ettiği ikinci turda katılımcılar, öncelik verdikleri teknolojileri ve bunun bir adım ötesinde sektörün gelişimine katkısı açısından önem atfettikleri konuları ve Fintek firmaları hakkında görüşlerini ifade ettiler.

Katılımcılar bankaların, daha iyi bir müşteri deneyimi sunmak amacıyla yapay zeka, biyometri, makine öğrenimi, sezgisel algılama (semantik), API (uygulama programlama ara yüzü) gibi teknolojileri “yakından takip ettiği yönünde ortak görüş bildirdiler. API teknolojisi, bankaların farklı uygulamaları ve hatta sosyal medya üzerinden müşteri ile etkileşimi açısından önemli olduğu kadar, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemi artan Fintek firmaları ve bu alandaki girişimcilerle iş birliklerini geliştirmek açısından da önem taşıyor.

Biyometrik tanımlamalar, yapay zeka kullanan mobil işletim sistemleriyle entegrasyon ve QR kod ile para çekme gibi işlemler de, bankaların teknoloji gündeminde önemli yer tutuyor.

Kurum Kültüründe de Mobil Dönüşüm

Toplantıda, bankacılık sektöründe çok fazla önem verilen bir diğer konunun da insan kaynağı ve kurumların kültürel dönüşümü olduğu vurgusu yapıldı. Bu önemli alanlarda gerek teknoloji gerek bankacılık açısından değer katabilecek, her kademede çalışanın gelişimi çok büyük önem taşıyor ve bankalar bu konuya odaklanıyor.

Regülasyonlar Sektörün Önünü Açabilir

Toplantı sırasında, bankacılık sektörünün regülatif ortamında yeni düzenlemelerle, yeni teknolojilerin kullanımına ve gelişime daha fazla olanak sağlanabileceği konusunda ortak görüş de ifade edildi. Hesap açımlarında şubelerden ıslak imza gerekliliği ile ilgili bir düzenlemenin yapılması, dijital kimlik ile hesap açılabilmesi, mobil teknolojilerin uzantısı olarak bulut bilişim teknolojilerinin daha etkin kullanımı açısından veri depolama ve işleme ile ilgili düzenlemeler gibi kolaylaştırıcı regülatif adımların, gelişime güç vereceğine de vurgu yapıldı.

MMA: Mobil Pazarlamanın Öncüsü

Pazarlamanın inovatif gelişimine ve dönüşümüne mobilin gücüyle hız kazandırmak; tüketicilerle 
kurulacak daha yakın, daha güçlü ilişkilerin iş hacimlerini büyütmesine katkı sağlamak misyonuyla 50 ülkede, 800 üye ile faaliyet gösteren MMA’in Türkiye oluşumu, 2009 yılından bu yana bu alanda küresel bilgi birikimini ülkemize taşıyor ve 100’e yakın üyesiyle mobilin gelişimine katkı sağlıyor.

Ölçümleme, beceri geliştirme, fikir önderi ve ilham kaynağı olma yoluyla bu pazarda ve ilgili teknolojilerde sürdürülebilir gelişimi hedefleyen MMA Türkiye, bankacılık, tüketici ürünleri, teknoloji, reklamcılık, medya gibi sektörlerin öncü kuruluşlarıyla geniş ve yetkin bir temsil yelpazesine sahip bulunuyor. Araştırma, ölçümleme, eğitim, çalışma örnekleri paylaşımı ve networking çalışmalarıyla Türkiye mobil pazarlama sektörünün çatı yapılanması özelliği taşıyan MMA Türkiye, mobil pazarlamanın ve ilgili teknolojilerin