Enflasyonda 3 yıldır hedefler tutmuyorken, 2014 yıl sonu hedefinin çoktan geride bırakıldığı, beklenti rakamının yukarı çekildiği ortamda faiz indirimi tercih ediliyorsa bu enflasyonla mücadeleden biraz daha taviz, büyümeye biraz destek anlamına gelecek. Fakat Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamalarından sıkı duruşta devam kararlılığı görülüyor, faiz tarafında gerekirse minik adımların atılabileceği anlaşılıyor. Bu durumda, içinde bulunduğumuz konjonktürde Merkez faiz indirir mi, indirirse ne kadar indirir, ve bu olası indirim içeride hangi dengeyi değiştirir tekrar düşünülmeli.
Bizce enflasyonun 2014 zirvesine çıkması beklenen bir ayda faiz indirimi gelmesi sürpriz olur. O yüzden politika faizinde bir değişiklik eğer beklenecekse bu beklenti haziran ayına taşınmak zorunda kalınabilir. Gecelik borçlanmaz faizinde 25-50 baz puan indirime gidilebilir fakat bu içeride çok ciddi bir değişiklik yaratmayabilir.
Faiz indirimi coşku getirmeyebilir
Sorun şurada, piyasa doğal yapısı gereği beklentileri köpürtebiliyor ve hemen satın alıyor. Bize göre 1 puana kadar faiz indirimi çoktan satın alındı. Elbette böyle bir gerçekleşme olursa piyasada hareketlenme olur fakat bu hareket beklendiği kadar coşkulu olmayabilir. Bir de faize hiç dokunulmaması ihtimali var. Bu durumda satın alınan beklenti gerçekleşmiyorsa bunun da piyasada yeni fiyatlaması yapılır.
Faiz indiriminde Dolar/TL ilk hedef 2.15 seviyesi
İçeride faiz indiriminden bahsederken, yıl sonuna kadar 200 baz puanlık faiz artışı bekleyenler de var. Burada kilit nokta Fed, Fed’in faiz artırımı. Fed’in faiz artırmada aceleci olacağını veya 2015 ortasında faizin yükselmeye başlayacağını düşünenler diğer merkez bankalarının da aynı yolu (özellikle gelişmekte olan ülke merkez bankaları) izleyeceklerini düşünüyorlar.
Faiz indirimi gelirse kur tarafında Dolar/TL’nin 2.10 seviyesinin altında kalması zor olabilir. Mayıs ayı pas geçilir ve herhangi bir değişiklik olmazsa şimdilik aralık 2.06-2.10 olarak görülüyor. Faiz indirim senaryosunda ise ilk hedef 2.15 seviyesi olabilecek.