İş Bankası'nın uluslararası piyasalarda 5,5 yıl vadeli 500 milyon dolar tutarında gerçekleştirdiği tahvil ihracına, yaklaşık 7 kat talep geldi.
İş Bankası açıklamasına göre, Türkiye dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere satılan tahvilin kupon faiz oranı yüzde 5,50 ve getirisi yüzde 5,614 olarak gerçekleşti.
İş Bankası, söz konusu ihraç kapsamında, gerek ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını azaltacağı konusundaki tartışmalar, gerekse Ortadoğu kaynaklı uluslararası siyasi gerginliğin belirsizlik yarattığı piyasa koşullarında, Türk bankalarınca ihraç yapılamayan son 6 aylık dönemden sonra ilk eurobond ihracını gerçekleştiren Türk bankası oldu.
İşlem, yatırımcılardan gelen 3,7 milyar dolarlık talep sonucunda piyasaya çıkılan seviyenin altında fiyatlandı. İhraç edilen tahvilin yüzde 33'ü ABD, yüzde 34'ü İngiltere-İrlanda, yüzde 16'sı diğer Avrupa ülkeleri ve yüzde 17'si ise diğer ülkelerdeki yatırımcılar tarafından satın alındı.
Açıklamada, "Yurtdışı piyasalarda siyasi ve ekonomik belirsizliklerin yaşandığı bir ortamda, uzun bir aradan sonra ilk kez gerçekleştirilen söz konusu ihraca gelen yoğun talep, Türkiye ekonomisine ve İş Bankası'na uluslararası alanda duyulan güveni bir kez daha gösterdi" denildi.
İş Bankası tarafından 2013 yılında yurtdışında ihraç edilen tahvillerin toplam tutarı 1,3 milyar dolara ulaşırken, ilk yurt dışı tahvil ihracının gerçekleştirildiği 2011 yılından bu yana yurtdışında ihraç edilen tahvillerin toplam tutarı 3,3 milyar dolar seviyesine ulaştı.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Tahvil ihracına gelen yüksek talepte, uluslararası piyasalarda belirsizliklerin yoğun olduğu ve risk iştahının dalgalı bir seyir izlediği kriz sonrası dönemde Türkiye'nin olumlu yönde ayrışan ekonomik performansı, Bankamızın güçlü finansal yapısı, yüksek kredibilitesi ve geleceğe ilişkin somut planlarımızın yatırımcılarca ayırt edilmiş olması belirleyici oldu" değerlendirmesini yaptı.