Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 41. yılına özel olarak hazırladığı İŞ GELİŞTİRME PLATFORMU etkinliklerine ev sahipliği yaparak ‘YAPI SAHNE’ ve ‘YAPI ARENA’ programları, ‘YAPI UNPLUGGED’ atölye çalışması ve ‘YAPI MASTERCLASS’ mimari ustalık sınıflarıyla inovasyondan teknolojiye, mimariden tasarıma kadar sektöre dair tüm konuları gündeme taşıyacak.
5 gün boyunca devam olan İş Geliştirme Platformu Etkinliklerinde Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından 70’in üzerinde ünlü mimar, endüstri uzmanları ve liderler bir araya gelecek.
Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan geniş bölgedeki en büyük, dünyada ise 5 büyük yapı fuarından biri olan yapı, inşaat malzemeleri ve teknolojileri fuarı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 8 Mayıs’ta kapılarını açmaya hazırlanıyor.
Türkiye’nin lokomotif sektörü olan inşaat sektöründe 40 yıldır katma değer yaratan, yeni iş fırsatları sunan ve her sene birbirinden zengin içerikleriyle sektörel bilgi paylaşımına imkan sağlayan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, ülke ekonomisine de yadsınamaz bir katkı sağlıyor. Bu sene 8-12 Mayıs tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek fuarın ‘İş Geliştirme Platformu Etkinlik Programı’ kapsamında oluşturulan ‘YAPI SAHNE’ ve ‘YAPI ARENA’ fuar süresince hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin faydalanabileceği etkinliklere sahne olacak.
Geçtiğimiz yıl 17 ülkeden 850 katılımcı ve 82.427 ziyaretçiyi ağırlayan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, bu sene 11 salon ve açık alanda 900’ün üzerinde katılımcıyı 90 bin ziyaretçi ile buluşturmaya hazırlanıyor. Yurtdışı ve yurtiçi katılımcı sayısını artırmak için bu sene de hem T.C. Ekonomi Bakanlığı hem de ITE Turkey - YEM Fuarcılık koordinatörlüğünde Alım Heyeti programları uygulanıyor. T.C. Ekonomi Bakanlığı ve VIP Alım Heyeti Programı kapsamında 100’ün üzerinde alıcının katılımcılarla buluşması beklenirken, ITE Turkey - YEM Fuarcılık VIP Alım Heyeti Programı (hosted buyer programı) kapsamında da Katar, Rusya, Azerbaycan, İran, Cezayir, Türkmenistan, Irak, Lübnan, Kazakistan, Fas ve Özbekistan gibi Türk yapı sektörünün önde gelen hedef pazarlarından alıcıların fuara katılması hedefleniyor. Tüm alım heyetleri programları dahilinde de ikili iş görüşmeleri organize edilerek yeni iş fırsatları ve iş birliklerine zemin hazırlanacak.
ITE Turkey Bölge Direktörü Kemal Ülgen: “İnşaat malzemelerinde yerli ürün kullanımı artıyor, Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul katılımcıların iş hacmini geliştirmeye devam ediyor”
İnşaat malzemelerinde yerli ürün kullanımının arttığını vurgulayan ITE Turkey Bölge Direktörü Kemal Ülgen sektörle ilgili rakamsal bilgiler de paylaştı. Ülgen: “İnşaat sektörü 2017 genelinde ortalama 8,9 büyürken yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,2, ikinci çeyreğinde 5,5, üçüncü çeyreğinde ise büyük bir sıçrama yaparak yüzde 18,6 olarak büyüdü. 2017’nin son çeyreğinde de yüzde 5,8 büyüyen sektör yıl ortalamasına bakıldığında yüzde 8,9 büyüme başarısı göstererek ülke ekonomisinin üzerinde bir performans sergiledi. Diğer yandan inşaat harcamalarında da yükseliş trendi devam ediyor. İnşaat harcamaları 2017 yılında cari fiyatlarla yüzde 25,7 büyüyerek 533,8 milyar TL’ye yükseldi.”
Ülgen sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de büyümesini sürdüren inşaat sektörüne paralel olarak yapı malzemelerinin de 2017 yılında büyümesini sürdürdüğünü görüyoruz. İnşaat malzemeleri iç pazarı 2017 yılında 347 milyar TL büyüklüğe ulaştı. 2016’da iç pazarın 275,9 milyar TL olduğu göz önüne alınırsa yüzde 25,7 gibi çok ciddi bir büyüme söz konusu. İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ise 2017 yılında yüzde 6,4 arttı. İç pazardaki hareketliliğin yanı sıra sektörün ihracatında da olumlu gelişmeler olmaktadır. 2017 yılında inşaat malzemeleri sanayi ihracatı yüzde 7,5 artarak 16,38 milyar dolara yükseldi. İnşaat malzemeleri ithalatı ise ihracatın aksine 2017 yılında yüzde 3,9 düşerek 8,94 milyar dolar indi. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere yerli üretim ürünlerin kullanımı iç piyasada artarken ihracatımızda da önemli mesafeler alınmakta ve yapı malzemeleri bakımından ülke ekonomisi için önemli bir katma değer oluşturulmaktadır.”
41. Yıla Özel En Büyük İş Geliştirme Platformu: YAPI SAHNE ve YAPI ARENA
Türkiye’nin lider sektörlerinde lider fuarlar düzenleyen ITE Turkey bünyesinde yer alan YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un 41. yılına özel olarak iş geliştirme platformu etkinlikleri de yenilendi.
Sektördeki tüm pay sahiplerini malzeme, inşaat ve mimarlığa dair mevcut konular ve yenilikler etrafında tek bir çatı altında toplayan, sektörün ihtiyacı olan tüm güncel bilgilerin edinildiği tek adres olma hedefiyle hazırlanan program, 5 gün boyunca, 70’i aşkın ulusal ve uluslararası konuşmacıyı, 30 üzeri farklı oturumda ağırlayacak. “İnovasyon”, “teknoloji”, “tasarım”, “enerji,” “malzeme”, “gayrimenkul”, “planlama” ve “ekonomi” konularında yapı sektörüne dair ilham verici 40 üzeri konu, sektörün hem kamu hem de özel alanlarını temsil eden karar vericileriyle konuşulacak.
Bölgedeki en yeni ürün ve hizmetlerin tanıtılıp takip edilmesinin yanı sıra güçlü küresel ağını inşaat sektörüne aktararak yeni iş, ortaklık ve satın alım fırsatları yaratmayı hedefleyen fuar, diğer taraftan sektör stratejisini desteklemek, bilgi alışverişi sağlamak, inovasyonu teşvik etmek ve yapı sektörünün kamu, özel sektör ve akademik dünya boyutları arasında etkileşim sağlamayı amaçlıyor.
ITE Turkey Bölge Direktörü Kemal Ülgen bu seneki İş Geliştirme Platformu Etkinlikleri’yle ilgili olarak şöyle konuştu: “Tam 40 yıldır Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, uluslararası bir platform olarak ülkemiz inşaat sektörüne ayna tutmayı sürdürüyor. 41. yılımız bizim için çok özel ve önemli. Bu sebeple iş geliştirme platformumuzda bir dizi yeniliğe gittik ve etkinlik programına özel fuar alanı içinde YAPI SAHNE ile YAPI ARENA’yı oluşturduk. “İnovasyona” odaklı YAPI SAHNE, teknoloji ve malzemeye yönelik tartışmalar, teknik eğitimler, yapı bilgi modellemesi, 3D ve robotbilim üzerine konuşulup canlı sunumların yapılacağı seminerlere ev sahipliği yaparken YAPI ARENA ise mimari ve iş odaklı panellere, yazar sohbetlerine, enerji ve ekonomiye yönelik oturumlar ve “ilham verici” konuşmacı konferanslarına odaklanacak. Tüm bunların yanı sıra, fuar alanında ürünlerin gezilerek malzeme konuşmalarını içeren ve usta mimarların katılımıyla konu odaklı sohbet ile bilgi alışverişi sağlayan Mimari Ustalık Sınıfları ve fuar süresince ortaya çıkan atık malzemelerin yeniden kullanımını hedefleyen, ulusal ve uluslararası mimarların yürütücülüğünde tasarımlar sergileyecek YAPI UNPLUGGED Atölyesi iş geliştirme platformu programını zenginleştiren diğer etkinlikler olarak yer alacak.” dedi.
Sektör Temsilcileri ‘Yapı Sektörü Gündem Forumu’nda
41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un açılış günü olan 8 Mayıs Salı günü düzenlenecek ‘Yapı Sektörü Gündem Forumu’nda sektörün önde gelen derneklerinin başkanları gazeteci-sunucu Hande Demirel’in moderatörlüğünde bir araya gelerek malzeme, inşaat, ekonomi ve planlama perspektiflerinden sektör değerlendirmesinde bulunacak. Gelecek projeksiyonlarının da gündeme geleceği foruma Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkanı Ö. Selçuk Özdil, Gayrimenkul ve İnşaat İşbirliği Platformu (GİİP) Genel Sekreteri Av. Mehmet Ali Kandemir, Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) Başkan Yardımcısı Mehmet Ersül, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı A. Nazmi Durbakayım, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB) Başkanı A. Süreyya Ural, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, Urban Land Institute Türkiye (ULI Türkiye) Başkanı Zafer Baysal ile Serbest Mimarlar Dernekleri (SMD)’nden Türk SMD Başkanı Aytek İtez, İstanbul SMD Başkanı Sibel Dalokay Bozer ve İzmir SMD Başkanı Hüseyin Egeli katılacak. Yerel yönetim / devlet politikalarının mercek altına alınacağı forum, kamu ve özel sektörün bir araya gelerek vereceği mesajlar için güçlü bir platform sağlayacak.
Tasarım yaklaşımları ve son dönem projeleriyle dikkat çeken uluslararası isimler
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, Mimar Konferansları ile ulusal ve uluslararası profesyonelleri katılımcılarla buluşturarak dinleyicilerine farklı bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. Bu kapsamda fuarın ilgi çekecek yabancı konuşmacılarından biri olan Stuttgart Üniversitesi Hesaplamalı Tasarım Enstitüsü Kurucu Direktörü Achim Menges 9 Mayıs Çarşamba günü Yapı Arena’da ‘MİMARİYİ DÖNÜŞTÜRMEK-HESAPLAMALI TASARIM VE İNŞAAT’ başlıklı bir konferans verecek. Konuşmasında Menges, yerleşik planlama prosedürlerinin dijitalleşmesinin, mevcut inşaat süreçlerinin tamamen bütünleyici bir hesaplamalı tasarım ve inşaata yönelik olarak otomatikleştirilmesinin de ötesine giderek dijital teknolojilerin mimari ve inşaat alanlarındaki tüm potansiyelinden faydalanmanın yollarını aktaracak.
Yapı Arena’da sahne alacak uluslararası konuşmacılardan bir diğeri olan Tasarımcı / WikiHouse Vakfı Kurucu Ortağı Alastair Parvin, 10 Mayıs Perşembe günü fuarın en çok ilgi çeken etkinliklerinden birine imza atacak. Basit, sürdürülebilir ve herkese açık araçlarla konut ve kentsel dönüşüm projeleri yürüten Parvin, ‘YENİ SANAYİ DEVRİMİ ÜZERİNE NOTLAR’ başlıklı konuşmasında dijital devrimin potansiyeline dair öngörülerini paylaşarak sanayimizi dönüştürmemize ve tasarım alanında günümüzün önemli zorluklarını aşmamıza yardımcı olacak. Parvin, teknolojiyi tehdit olarak görmek yerine web ve otomasyonu kullanarak açık bir sektör inşa edebilir miyiz? Bu alanda ortaklaşa çalışarak yeni sanayi devriminin takipçisi değil de lideri olabilir miyiz? sorularının yanıtını verecek.
Mimarlık, endüstri ve mobilya tasarımı alanlarındaki çalışmalarıyla bilinen ödüllü mimar Asif Khan, “Mimar Konferansları”nın bir diğer konuşmacısı olarak 11 Mayıs Cuma günü Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da yer alacak. Bu disiplinlerin yenilikçi ve beklenmedik yönlerini projelerinde harmanlayan Asif Khan, konuşmasında, gündelik hayatta karşılaştığı pek çok detaydan ilham alarak insanların tasarım, malzeme, doğa ve özellikle teknoloji ile olan ilişkisini irdeleyecek.
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul kapsamındaki “Mimar Konferansları”nın son konuşmacıları ise mimarlık, tasarım ve sanat ekseninde çalışan, 18 kişilik çok disiplinli kolektif bir oluşum olan Assemble’ın kurucu üyeleri Maria Lisogorskaya ve Louis Schulz olacak. 12 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek “YAPARAK ÖĞRENME” başlıklı konuşmalarında, 2015 yılında prestijli sanat ödülü “Turner Prize”ı alan ilk tasarım ve mimarlık stüdyosu olmalarına neden olan ve halen devam eden Granby Four Streets projelerinden, konut ve boş mağaza yenileme ile sosyal dış mekan yaratma projelerinden bahsedecekler. Aynı zamanda “YAPI UNPLUGGED” atölyesinin de “Herkes İçin mimarlık” ile birlikte yürütücülüğünü yapacaklar.
‘Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri’ Sahiplerini Bulacak
Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un geleneksel hale gelen ödülleri, ‘Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri’ bu sene de sahiplerine teslim edilecek. Stand tasarımları ile markalarını ve ürünlerini ziyaretçiler için bir çekim noktasına dönüştüren firmaların ödüllendirildiği ‘Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri’nde, fuara katılan firma standları arasından oluşturulan bağımsız jüri 1., 2., 3. ve mansiyon ödülünü sahiplerine ve tasarımcılarına takdim edilecek. Fuarda ayrıca stand tasarımlarının geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla ITE Group Özel Ödülü de verilecek.
Yenilikçi ve zengin içeriğiyle fuar boyunca gündeme alınan konular ise şöyle:
Yapı sektörü geleceğine dair projeksiyon sunacak dernek yöneticileri konuşmalarının yer alacağı “Yapı Sektörü Gündem Forumu” Tasarım yaklaşımları ve son dönem projeleriyle dikkat çeken ulusal ve uluslararası isimlerin “Mimar Konferansları” Malzeme ve Ar-Ge ilişkisi, dijitalleşen dünyada kurumsallaşma, gayrimenkul trendleri, komplike yapılarda enerji çözümleri, mimarlıkta görselleştirme teknolojileri konularıyla sektöre ışık tutan “Yapı Oturumları” Sektör paydaşlarının alanlarında organize ettikleri prestijli ödüllere Fuar alanında ev sahipliği yapıldığı “Ödül Törenleri” Moderatör eşliğinde fuar alanında ürünlerin gezilerek malzeme konuşmalarını içeren ve usta mimarın katılımıyla konu odaklı sohbet ile bilgi alışverişi sağlayan “Yapı Masterclass: Mimari Ustalık Sınıfları” Fuar süresince ortaya çıkan atık malzemelerin yeniden kullanımını hedefleyen, ulusal ve uluslararası mimarların yürütücülüğünde tasarımlar sergileyecek “Atölye: Yapı Unplugged” Mimaride robotik tasarım, mimaride veri tasarımı, enerji kullanımının sosyal ve davranışsal yönleri, girişimci ruhlu büyüme hedefli işletme modelleri, mimari proje vaka etüdleri konularıyla sektörü besleyen gelişmelerin paylaşılacağı “Trend Seminerleri” Yenilikçi ürün ve çözümler sunan malzeme üreticilerinden “Teknik Seminerler” Yenilikçi ürün ve çözümler sunan malzeme üreticilerinden “Canlı Sunumlar”41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul hakkında detaylı bilgiye İş Geliştirme Platformu Etkinlikleri ve VIP Alım Heyeti Programı http://www.yapifuariistanbul.com adresinden ulaşılabilir.