Konut kredisi hacmi hız kesmeden yükselmeye devam ediyor. BDDK verilerine göre Nisan ayının ilk haftasında konut kredisi hacmi 400 milyon liranın üzerinde artarak 211 milyar 415 milyon liraya ulaştı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve Coronavirüs (COVİD-19) pandemik salgını tüketim alışkanlıklarımızı ve birçok sektörü derinden etkiledi. Mart ayı tüketim harcamalarına bakıldığında gıda ve market grubunda ciddi artış yaşanırken elektronik, ulaşım ve konaklama gibi kalemlerdeki tüketimler adeta durma noktasına geldi.
Nisan başındaki kredi hacmi oranlarına bakıldığında ise salgına karşın tüketicinin konut ve konut kredisi talebinin artarak devam ettiği görülüyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık bültene göre Nisan ayının ilk haftasında konut kredisi kullanımı bir önceki haftaya oranla 400 milyar liranın üzerinde artış gösterdi. Bankalardaki toplam konut kredisi hacmi 211 milyar 415 milyon liraya ulaştı.
Mart ayı gayrimenkul satış istatistiklerine bakıldığında ise coronavirüs salgının satışlara olumsuz bir etkisi olmadığı görülüyor. Mart ayında tüm gayrimenkul türlerinde 182.689 satış gerçekleşti. Bu sürede web tapu üzerinden 29.748 konut satışı gerçekleşti. İlk üç ayda yapılan toplam satış sayısı ise 586.282 oldu.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Covid-19 etkisi Mart ayında gayrimenkul sektörünü teğet geçti diyebiliriz. Mart ayında tüm gayrimenkul türlerinde 182.689 satış gerçekleşti’’ dedi.
Salgının, gayrimenkul piyasalarında özellikle bu ay daha fazla etki edeceğine dikkat çeken Özelmacıklı, "Kuluçka dönemi sona erdi. Şimdi U şeklinde olmasa da V şeklinde bir grafik bekliyoruz. Gayrimenkul satış ve kiralamalarında hızlı bir düşüş söz konusu olacak, lakin piyasaların Haziran ayı itibariyle toparlanacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Konut Satışı ve Konut Kredilerinde Online Dönem
Salgına karşı önlemler alan bankalar ve gayrimenkul firmaları tüketicinin talebini evden çıkmaya gerek kalmadan online şekilde karşılamaya başladı.
Firmalar konutlar için internet üzerinden sanal turlar gerçekleştirirken, Web Tapu uygulaması ile konut satış işlemleri online şekilde yapılabilir hale geldi.
Bankalarda tüketicilerin risklerini en aza indirmek için online konut kredisi kullandırmaya başladı. Bankalara başvuru yapıldığında kredinin onaylanması halinde cep şube yada online işlemlerden sözleşmeyi onaylayarak kredi işlemlerini gerçekleştirmek mümkün hale geldi.
Konut Kredisi Faizleri Cazibe Oluşturuyor
Bankaların konut kredisi faiz oranlarının halen salgın öncesindeki düşük seviyelerde tutulması tüketicileri harekete geçiriyor. Kurdaki yükseliş ve artan ekonomik riskler karşısında faiz oranlarının yükseleceği görüşüne hakim tüketiciler faiz oranlarından yararlanmak için hızlı davranıyor.
KrediPazari.com’un araştırmalarına göre 150.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında güncel olarak en uygun faiz oranı üzerinden 10 yıl vadede aylık taksitler yaklaşık 1.900 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödeme tutarı ise 232.000 TL’ ye karşılık geliyor.