Sektörün iç parametreleri de göz önüne alındığında tüm bu koşullar birçok inşaat firmasını zor durumda bırakarak nakit sıkışıklığına yol açıyor. Yeni bir ticari ödeme anlayışını zorunlu kılan bu gelişmeler inşaat sektöründe Barter Sisteminin ön plana çıkmasını sağladı. Türk Barter, Türkiye’de ekonominin lokomotifi sayılan inşaat sektörünün finansman sıkıntısına alternatifler üretiyor. Özellikle de yapımına başlanıp finansman ve pazarlama sıkıntısından tamamlanamayan binlerce inşaat projesini çözüme kavuşturmayı hedefleyen Türk Barter, gayrimenkul firmalarının ilgisini çekmeye devam ediyor.
İnşaat sektörü sıkıntılarını Barter Sistemiyle aşıyor
Birbirinden farklı birçok ürünün bulunduğu Barter Ortak Pazarı’nda büyük bir paya sahip olan sektörlerin başında gayrimenkul sektörü geliyor. İnşaat firmaları yıllardır, vade ile malzeme alıp günü geldiğinde yapı malzeme firmasına konut teklif ederek takas yönetimini kullanıyor. Asansör karşılığı daire vermek, mutfak dolapları karşılığı daire vermek takas yönteminde sıklıkla başvurulan seçenekler arasında gösteriliyor. Ancak sektördeki darboğaz, pazarlama yetersizliği, finansman ve nakit ihtiyacı sebebiyle inşaat sektörünün yoğun olarak kullandığı bu takas yöntemi uygulamada yetersiz kalıyor ve karşılıklı iki firmanın da memnuniyeti ile sonuçlanmayabiliyor. Bazı firmalar alacağını tahsil edebilmek için gayrimenkul ile yapı malzeme takasını kabul ediyor fakat çeşitli sebeplerle aldığı gayrimenkulü ticarete çevirme olanağına sahip olmayan firma, bu takasını değerlendiremiyor.
Türk Barter, üyeleri için güvenilir zeminde ortak bir platform sunuyor
Barter Sisteminin global oyuncusu Türk Barter, teknolojik alt yapısı ve uzman kadrosuyla ‘kaliteli ve inovatif’ bir hizmet sunarak tüm bu sorunları ortadan kaldırıyor. Borçlu olan inşaat firması, Türk Barter üyesi olduğunda borcu olduğu kişiye konut dışında ‘Barter Ortak Pazarı’ içerisinde yer alan birbirinden farklı birçok ürün ve hizmeti teklif edebiliyor. Dolayısıyla tedarikçi firma da bu Ortak Pazar’dan dilediği ürünü alma şansına sahip oluyor. Örneğin, Türk Barter üyesi bir firma, turizm firmasından aldığı konaklama hizmeti karşılığında ödemeyi konut olarak yapabiliyor. Ayrıca inşaat sektöründeki firma malzeme temin etmek için borçlanmak zorunda da kalmıyor, Barter Ortak Pazarı’nda yer alan yapı malzeme şirketlerinden malzeme ihtiyacını nakit para ödemeden karşılayabiliyor. Bu da daralan gayrimenkul piyasasında yer alan firmaların rahat bir nefes almasını sağlıyor.
Ticarette devrim yaratan Barter Sistemi ile sektöre yepyeni bir soluk getiren Türk Barter’ın Yönetim Kurulu Başkanı M. Sırrı Şimşek konuyla ilgili olarak şunları söyledi. “Satış yapmakta zorlanan ve dolayısıyla inşaatlarını tamamlayabilmek için yapı malzemesi ihtiyacını karşılayamayan inşaat şirketleri, Barter Ortak Pazarı’na katıldıkları andan itibaren ihtiyaçlarını nakit para ödemeden Barter Sistemi ile karşılama imkânına sahip olacaklar. İnşaat şirketleri böylelikle üretmiş oldukları gayrimenkullerini Barter Ortak Pazarı’nda gerçek değeri üzerinden diğer üye kuruluşlara pazarlayabilmektedirler. Türk Barter’a üye inşaat şirketleri inşaatlarını Barter Sistemi ile tamamladıklarında nakit olarak da pazarlayabilme imkânına kavuşmaktadır. Bu durumda hem inşaat sektörü hem de yapı malzeme sektörü, içinde bulundukları durgunluktan kurtulma ve sektörlerinde yeni girişimlere yatırım yapabilmektedir. Bunu dönen bir çarkın dişleri gibi düşünebilirsiniz. Barter Ortak Pazarı ile entegre bir sistem ağı geliştiriyor ve kazan-kazan yöntemiyle partnerlerimize güvenli bir platform sunuyoruz” dedi.
İnşaat sektörüne can suyu Türk Barter’dan
En iyi ödeme enstrümanı olarak üretilen mal ve hizmet karşılığı satın alma olanağı sunan ve işletmelerin kendi öz kaynakları ile finanse edilmesini sağlayan Türk Barter, modern zaman ihtiyaçlarına yeni alternatifler sunuyor. Mevcut koşullardan en çok etkilenen sektörlerin başında gelen inşaat sektörü için önemli olanaklar sunan Türk Barter, geliştirdikleri yöntemlerle sektöre can suyu olmayı başarıyor.