GİSP’in, ‘Gayrimenkul Alanında Uluslararası Lobi’ başlığı altında düzenlediği toplantıda, gayrimenkul sektörünün yurtdışında daha sistematik, sürekli ve planlı lobi çalışmaları yapma zorunluluğu konuşuldu. GÜVEN, DENETİM, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ, ŞEFFAFLIK gibi beklentileri karşılarsak çok büyük yatırımların ülkemize çekilebileceği vurgulandı.
T.C. Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı’ndan Ömer Bilge ALBAYRAK, FYP Proje Geliştirme’den Füsun Yılmaz PHILLIPSON, Nova Holding’ten Müjdat GÜLER, Omurga Portföy’den Oğuz KÖSEBAY, ve Cushman & Wakefield’den Tuğra GÖNDEN’in konuşmacı olduğu toplantıda, tekil satışlar yerine asıl odaklanılması gerekenin büyük, kurumsal gayrimenkul fonları ve şirketlerinin ülkemize çekilmesi olduğu vurgulandı. Füsun Yılmaz PHILLIPSON, ‘Özellikle uluslararası gayrimenkul yatırımcılarının beklentilerini karşılama, yabancı dil ve yatırımcı ile ilişkinin takip edilmesi konusunda geliştirmemiz gereken yönler var.’ dedi. Tuğra GÖNDEN ise ‘Yabancıya gayrimenkul satışı şimdiye kadar konut üzerinden ilerledi, uluslararası ticari gayrimenkul yatırımcılarını ülkemize çekmek için çalışmalar yapmalıyız.’ dedi. Oğuz KÖSEBAY ise, ‘Sektörümüz, uluslararası fonların talep ettiği büyük ticari gayrimenkulleri üretemiyor, ticari gayrimenkul üretiminde kat-kat veya parça-parça satıştan vazgeçmemiz gerekiyor, çünkü büyük yatırım fonları mülkiyet bütünlüğü bozulmamış gayrimenkuller talep ediyorlar.’ diye konuştu. Konu ile ilgili söz alan Müjdat GÜLER ise ‘Yabancı yatırımcılar maalesef şimdiye kadar umdukları profesyonel ortamı bulamadılar, bu konuda düzenlemelere ihtiyacımız var, hatta bu ülkede neden bir Gayrimenkul Bakanlığı yok şaşırıyorum, dedi, tapu sigortası olmadan yatırımcı güven duymuyor, iskansız konut satışını durdurmalıyız’ diye ekledi. Konu ile ilgili söz alan Ömer Bilge ALBAYRAK ise, ‘Ülkemizin 1980-2002 yılları arasında aldığı yabancı yatırım tutarı 15 milyar dolar seviyesinde iken, 2002-2016 arasında aldığı yabancı yatırım tutarı 150-160 milyar dolar seviyesindedir, son yıllarda gayrimenkul sektörümüzün yıllık yabancı yatırımlardan aldığı pay 4,5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır, kendimize haksızlık etmeyelim.’ dedi.
Soru cevap şeklinde devam eden toplantının kapanışında söz alan GİSP Başkanı ve Şehir Plancısı Hakan GÜMÜŞ; ‘Evvela uluslararası düzlemde Dışişlerine bağlı Türk Kültür Merkezleri’nin kurulması gerektiğini vurguladı. Kültür Bakanlığı’na bağlı mevcut Yunus Emre Kültür Merkezleri’nin bu ihtiyacı karşılamadığını ifade etti. British Council, Fransız Kültür Merkezi, Goethe Institute gibi yapıların bütçelerini Dışişlerinden almasının tesadüf olmadığını, ‘soft power’ denilen kültürel diplomasinin birçok siyasi ve ekonomik çarpanları olduğunu vurguladı. Türkiye, hak ettiği uluslararası itibarı kazanmak için sistematik ve planlı bir lobi çalışmasına vakit kaybetmeden başlamalı.’ diye konuştu. Genel Türkiye algısından başlayarak Amerika, İngiltere, Katar, İran, Çin gibi ülkelerde kurumsal finans kuruluşlarıyla birebir görüşmeler yapmalı hatta gayrimenkul tanıtım ajansları kurmalıyız. Yatırım ve Destek Ajansı ile GİSP işbirliğinde bir road-show planlandığını ve devletin bu çalışmayı memleket namına çok önemsediklerini, sözlerine ekledi.
Gayrimenkul İçin Strateji Platformu
Gökhan ÇİVRİLLİ
0543 880 97 57