Türkiye yenilenebilir enerjide cazibe merkezi olacak

Dünyada ve ülkemizde etkili olan koronavirüs, pek çok sektörde olduğu gibi enerjiyi de etkiledi
Türkiye yenilenebilir enerjide cazibe merkezi olacak

Türkiye yenilenebilir enerjide çekim merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Küresel ekonominin dev ülkelerinde onlarca yatırımcı Türkiye'deki fırsatları değerlendirmek için inceleme yapıyor, yatırım kararları alıyor. Yenilenebilir enerjinin son 10 yıldaki yükselişini içine bulunduğumuz pandemi sürecinde artırdığına dikkat çeken JESDER Başkanı Ufuk Şentürk; enerji sektörünün geleceğini ve yenilenebilir enerjinin sağlayacağı katma değeri değerlendirdi.

 

Son dönemde enerji sektörü için yapılan araştırmalar ve yayımlanan raporlarda, teknolojinin de itici gücüyle fosil bazlı enerji üretiminin yavaşlama sürecine gireceğini, 2030 yılında geldiğimizde fosil bazlı enerji üretiminin önemli ölçüde azalacağını belirten Şentürk; “Bugün geldiğimiz noktada dünyanın yenilenebilir enerji kurulu gücü geçen yıla kıyasla 171 gigavat arttı. Küresel çapta jeotermalde kapasite artışı 0,7 gigavat gerçekleşti. Koronavirüs sürecini de düşünürsek ülkeler ekonomik istikrarı sağlamak için yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sürdürülebilir bir büyüme yakalamak istiyor. Ülkemiz jeotermal, rüzgâr ve güneş enerjisi konusunda birçok ülkeye kıyasla çok daha şanslı. Türkiye, jeotermalde istikrarlı yatırımlarıyla 1526 MWe kurulu kapasitesiyle ABD, Endonezya ve Filipinler'in ardından dördüncü sırada yer alıyor." dedi.

 

“YENİ YATIRIMLAR İÇİN TÜRKİYE’NİN KAPISI DAHA FAZLA ÇALINACAK”

Önümüzdeki yıl ve 2025 yılına kadar hem Türkiye'de hem de dünya genelinde iddialı bir karbonsuzlaşma için yenilenebilir enerji yatırımlarının artacağının öngörüldüğünü aktaran Ufuk Şentürk; “2050 yılına kadar dünya genelinde yenilenebilir enerji sektöründe yaklaşık 42 milyon yeni iş yaratılması sonucu istihdamın bugünkü seviyenin dört katına çıkması bekleniyor. Türkiye bu noktada çekim merkezi olmayı sürdürecek. Uzak Doğulu şirketler şimdiden ülkemizde 1.000 megavatlık jeotermal, 5 bin megavatlık güneş, 1.000 megavatlık biyokütle enerji hedefleri olduğunu açıkladı. Önümüzdeki yıl bu açıklamaların katlanarak artacağını öngörüyoruz. Yeni yatırımlar için kıymetli, değerli bir coğrafyadayız. Bu sayede önümüzdeki dönemde kapımız daha fazla çalınacak. Yenilenebilir enerjinin, jeotermal enerjinin Türkiye'ye, vatandaşlarımıza sağladığı ve bundan sonraki süreçte sağlayacağı katma değeri daha çok dile getirmeliyiz. El birliğiyle yenilenebilir enerjide küresel çapta bir başarı hikayesi yazacağız." açıklamasını yaptı.

 

“HEM ENERJİ HEM TARIM ALANINDA YATIRIMLARI DEĞERLENDİRİYORUZ”

JESDER'e üye şirketlerin pandemi sonrasında jeotermal enerji ve tarım alanında ikincil yatırım planının yer aldığını belirten Şentürk şöyle konuştu; " Bir taraftan yeni yatırımlarımızın araştırmasını ve stratejisini çalışırken diğer taraftan farklı il ve ilçelerde jeotermal ısıtma projelerini hayata geçirmeye devam ediyoruz. Üzerinde hassasiyetle çalıştığımız bir diğer konu ise jeotermal tarım. Bu konuda belirleyeceğimiz farklı iş ortakları ile ülkemize, çiftçimize, yatırım yaptığımız bölgelerdeki vatandaşlarımıza pek çok katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Jeotermal enerjide ise gelecek hedefimiz büyük. Jeotermal enerji milli, sürdürülebilir ve karbon emisyonu çok düşük düzeylerde temiz bir kaynak. Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından farklı olarak keşfi ve işletilmesinde çeşitli risk ve zorluklarımız daha fazla. Dünya genelindeki sıralamamızı daha da yukarı çekebilmek için devlet destekleri kritik önem taşıyor.”


Paylaş:

Enerji Sektöründe Son Gelişmeler