Taban İnşaat ve Petrol Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti., Güneri Toplu Konut İşyeri Yapım ve Organizasyon - Ali Taban şahsi firmasının şirketleşmiş adıdır.
- Nasıl Başladık, Nasıl Başardık?
Ali Taban, inşaat ve yapı sektörüne, 1982 öncesinde toplu konut yapımcılarına kredilendirme hakkını elde eden; İstanbullu Dar Gelirliler, Güneri, Emlak Kredi Bankası Mensuplarının Organizasyonunu ve Yönetim Kurulu Başkanlıklarını üstlenerek girmiştir.
1984 yılında rahmetli Turgut Özal Hükümeti'nin kurmuş olduğu Toplu Konut İdaresi ve Toplu Konut Fonu'nun hayata geçirilmesiyle başlayan "Toplu Konut" hamlesi ile, toplu konut yeni bir boyut kazanmıştır. İşte bu süreçte Ali Taban, TEK MENSUPLARI (Gün Sitesi), TABAN TOPLU KONUT, YENİ DÜNYA SİTESİ ve SILA TOPLU KONUT projeleri ile siteler kurmaya devam etmiştir.
Tüm bu toplu konutların müteahhitliğini de üstlenen Güneri Toplu Konut İşyeri Yapım ve Organizasyon - Ali Taban firmasının gerçekleştirdiği işlerin listesini görebilirsiniz.Unutulmaması gereken çok önemli bir hususu da dikkatlerinize sunmak isteriz; Toplu Konut Fonu'nun kısmi kredi desteği ile 1985 -1990 yılları arasında BİR MİLYON'un üstünde aile toplu konutlar sayesinde ev sahibi olmuştur.
Ne var ki, Toplu Konut İdaresi'nin toplu konutları kredilendirmemesi ve bireysel kredilerin ön plana çıkması ve son 8-10 yılda ortaklarını mağdur ve istismar eden toplu konut yapımcılarının çoğalması, "toplu konutlar kanalı ile ev sahibi olma avantajını gölgede bırakmıştır. Ancak, Mortgage Sisteminin yürürlüğe girmesi ve inşaat safhasında kredilendirme uygulamasına başlanması ile toplu konut yapımcılarının, orta ve dar gelirliler için ev sahibi olmada akla gelen ilk alternatif olacağı muhakkaktır.
- Bekledik ve Yeniden Yapılandık.
2001 Siyasi ve ekonomik krizi devam ederken, 10 blok ve 240 daireden oluşan Yeni Dünya Sitesi'nin son bloğunu da bitirdikten sonra, Ümraniye Sanayi Sitesinde İş Merkezi ve Bolu Kaynaşlı da 22.000m2 lik Petrol Tesis inşaası Geldiğimiz noktada; siyasi ve ekonomik istikrarın yeniden oluşmasının tabii bir sonucu enflasyondaki düşüşe paralel olarak, döviz ve faizlerdeki iniş, paranın yönünü gayrimenkule çevirdiği gibi, son 8-10 yılda konut açığının aşırı düzeylere çıkması da doğal olarak konuta olan talebi arttırmıştır.Uzun vadeli konut kredilerinin de devreye girmesi ile, "Dünyada Mekan, Ahirette İman" özdeyişini benimseyen insanımızı tetiklediği de bir gerçektir.
- Bir Görüş: Dar gelirlileri ev sahibi yapmanın yolu!
Özelleştirme için çırpınan Sayın Başbakanımız R.Tayyip Erdoğan ve Hükümeti, bir taraftan KİT'leri (Kamu İktisadi Teşekkülleri) elden çıkarırken her nedense, görevi "Kooperatiflere ve Toplu Konut yapımcılarına kısmi kredi desteği vermek ve Organizasyon yapmak" olması gereken TOKİ'yi (Toplu Konut İdaresi) bizzat Konut KİT'ine dönüştürmüştür.
Yine;bugüne kadar ellerindeki arsaları çok cüzi bedellerle Toplu Konutlara tahsis ederek,dar gelirlilerin ev sahibi olmalarına yardımcı olan Belediyeler de ( asli görevlerinin dışında) bizzat konut üretmeye başlamışlardır. Gerçi, gerek TOKİ' nin ve gerekse Belediyelerin ürettikleri konut sayısının tamamı, konut açığının ancak % 5' ini karşılamaktadır. Ama yapılan propaganda gerek görsel ve gerek yazılı basında "Devletin ve Belediyelerin herkesi ev sahibi yapacağı" anlayışına dönüşmüştür.
Bu durum ise, ÖZEL TEŞEBBÜSÜN VE KONUT YAPIMCILARININ şevkini kırdığı gibi, vatandaşı da "TOKİ ve KİPTAŞ" bizi ev sahibi yapacak beklentisine sokmuştur. Bu da ev sahibi olmak isteyen binlerce vatandaşımızın alternatif çözüm aramalarına engel olmaktadır.
Oysa gerek Belediyelerin ve gerekse TOKİ'nin elindeki arsaları ve maddi imkanları, toplu konut yapımcılarına yönlendirseler 5 yılda 1-1,5 milyonun üstünde konut üretmek işten bile değildir.
Böylece,hem orta gelirliler ev sahibi olmuş olur,hem inşaat sektörü ayağa kalkar hem de konut açığı kısa zamanda giderilir;fakir fukara da yüksek kira ödemekten biran önce kurtulur.Ayrıca da Toplu Konutların inşaat kalitesinide güvence altına alınmış olur.