Stüdyo Dairelere 1+1 Zorunluluğu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı ile her müstakil konutta en az 1 oturma odası ve 1 yatak odası bulunması zorunluluğu kararı alındı.
Stüdyo Dairelere 1+1 Zorunluluğu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı ile her müstakil konutta en az 1 oturma odası ve 1 yatak odası bulunması zorunluluğu kararı alındı. Gayrimenkul sektörünün önde gele isimleri de stüdyo dairelerin yapımını yasaklayan yönetmelik taslağına olumlu tepki verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı ile her müstakil evde en az 1 oturma odası (net alanı 12 metrekare) ve 1 yatak odası (net alanı 9 metrekare) bulunması zorunluluğunun kararı alındı. Yeni yönetmelik yasalaştığı takdirde bundan sonra stüdyo daireler (1+0) inşa edilemeyecek.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stüdyo daire yapılamamasının doğru bir gelişme olduğunu ifade ederek, "Bunu hem dernek başkanı hem de gayrimenkul geliştiricisi olarak bir anlamda doğru buluyoruz." dedi.

Aziz Torun, bir projede çok sayıda stüdyo daire bulunmasının yanlış kullanımlara neden olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi:

"1+1 zaten öğrenci, bekar veya yaşlı çift olsun, çok sayıda insanın ihtiyacını karşılıyor. Bazı kişilerin de fiyat olarak ancak ona gücü yetiyor. Dolayısıyla 1+1 önemli bir ihtiyacı zaten karşılıyor. Stüdyo dairelerin kaldırılmasının sektöre olumlu ya da olumsuz bir etkisi olmaz. Bu daireleri önceden yapanlar muaf. Bundan sonra yapacak olanlar da projelerini buna göre yapacaklar. Zaten stüdyo daireye sahip projeler çok azdı."

"STÜDYO DAİRELER DOĞRU KULLANILIRSA BİR SIKINTI OLMAZ"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da şu anda bazı belediyelerin stüdyo dairelerin inşasına yaptırmadığını belirterek, bu konunun söz konusu taslağa eklendiğini söyledi.

Durbakayım, "Taslakta yer alan stüdyo dairelere ilişkin kısım en mühim konulardan biri. Stüdyo dairelerin kullanımı rahatsız ediyor ancak tedbir alındığı takdirde, doğru kullanılırsa bir sıkıntı olmaz. Site yönetimi bunun üzerinde durursa önlemek mümkün. Özellikle arazinin çok kıymetli olduğu yerlerde metrekareler büyüdükçe rakamlar artıyor. Bugün evli bir çiftin stüdyo dairede yaşaması mümkün." dedi.

Söz konusu yönetmelik taslağının birçok alandaki probleme cevap vererek ihtiyaçları karşılayacağını dile getiren Durbakayım, şu sözleri sarfetti:

"Taslakta, düşey binalar yerine alçak binalar yapılması teşvik ediliyor. Taslakta eksik gördüğümüz hususlar ise imar transferi ile ilgili bir bahis yok. Bunu tekrar arz edeceğiz. İmar transferi olduğu takdirde eğer yerleşim bölgelerinde, donatı alanlarında bir sıkıntı varsa yeni donatı alanları açılması sağlanabilir. Yapılması gereken bir başka husus da parsellerin bodrum katlarının birlikte kullanılabilmesi için bir açıklık gelmesi ve otoparkların ayrı tapulandırılması..."

"EN UFAK DAİRELER KULLANIŞLI METREKARELERDE 1+1 OLARAK PLANLANABİLİR"

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ise yönetmeliğin yasalaşmasını desteklediklerini vurgulayarak, "En ufak konutun 1+1 olmasını daha doğru buluyorum. Stüdyo daire mantığı Türk toplumu için avantajlı ve kullanışlı değil. Onlar yerine en ufak daireler kullanışlı metrekarelerde 1+1 olarak planlanabilir. 1+1 konutları yalnız yaşayan bireylerin yanı sıra çekirdek bir aile de tercih edebilir." şeklinde konuştu.

Kaynak: Milliyet


Paylaş:

Emlak Gündemi