AB Grup İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak, Güneşli AB Yaşam Evleri projesinin tanıtımında sektörle ilgili açıklamalarda bulundu. İnşaat sektörünün dinamik bir sektör olduğuna değinen Bayrak, “Gelişmekte olan ülkemizin ihtiyaçlarına paralel olarak inşaat sektörü de dinamizmini artırarak büyümeye devam ediyor. İnşaat sektörü 2001 yılında krizin etkisiyle küçülme yaşamış olsa da 2013 yılında hızlı bir büyüme gösterdi ve sektörün Gayri Safi Yurt İçi Hasıla içerisindeki payı 2013 yılında yüzde 6,0 oldu. İnşaat sektörünün GSMH içindeki payı ise yaklaşık yüzde 30 seviyesinde. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Nisan 2014 aylık sektör raporuna göre; inşaat sektörü 2013 yılında yüzde 7.1 büyüme gösterirken, ülke ekonomisi 2013 yılını yüzde 4 büyüme ile kapattı. Söz konusu verilere dayanarak 2013 yılında inşaat sektörünün ülke ekonomisinin üzerinde bir performans sergilediğini söylemek mümkün. 2013 yılında inşaat sektörü büyüme oranlarına bakıldığında; ilk çeyrekte yüzde 5.8, ikinci çeyrekte yüzde 7.6, üçüncü çeyrekte yüzde 8.6, son çeyrekte ise yüzde 6.2 büyümenin gerçekleştiğini görüyoruz” diye konuştu.
Muhsin Bayrak, “Büyüyen ve ihtiyaçları da bu oranda artan ülkemizde gelişimin ana eksenini inşaat oluşturuyor. Her ne kadar ülkemizdeki faiz oranları, kredi sınırlaması ve konutta KDV düzenlemesi gibi unsurlar inşaat sektörünü olumsuz etkileyen unsurlar olarak karşımıza çıksa da ülkemizdeki hızlı nüfus artışı, kentsel dönüşüm projeleri, üçüncü köprü projesi ile yeni konut proje alanlarının ön plana çıkması ve mütekabiliyet yasası ile yabancıya konut satışında beklenen artış sektörü hala cazip kılıyor” dedi.
Türkiye’de konut stoku durumu
Türkiye’deki konut stokuyla ilgili konuşan Muhsin Bayrak, “Konut stokuna dair kesin veriler mevcut olmamakla birlikte, yenisi yapılmasa da Türkiye’ye 1 yıl yetecek konut stokunun olduğu yönünde. Fakat duruma farklı açıdan bakmak gerekirse Türkiye’de konuta olan talep hiçbir zaman bitmez. Her ne kadar Türkiye’de 20 milyonluk bir konut stoku olduğu yönünde veriler olsa da bu yapıların yarısı kaçak ya da deprem, afet bölgesinde yer alıyor. Dolayısıyla inşaat sektörünün konut stoku sebebiyle krizde olduğunu söylemek mümkün değil” dedi.
İllere göre konut satış oranlarına ilişkin de açıklama yapan Muhsin Bayrak, “Konut satışlarında 2014 yılı Şubat ayında İstanbul 17 bin 121 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 20,7) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 9 bin 386 konut satışı (yüzde 11,4) ile Ankara, 5 bin 128 konut satışı (yüzde 6,2) ile İzmir izledi” diye konuştu.
Türkiye’nin Kentsel Dönüşüm Haritası
Muhsin Bayrak, “Kentsel dönüşüm Türkiye’de gayrimenkul ve inşaat sektörünün gelişimi için yeni ve önemli bir unsur olacak. Bu açıdan uygulanabilir bir kentsel dönüşüm stratejisine sahip olunması büyük önem arz ediyor. Ülkemizde kentsel dönüşüm iki yılını doldurdu. Yaklaşık 20 yıllık bir ömrün başında diyebiliriz ve riskli alan açısından bakarsak emekleme aşamasında, riskli yapı açısından
bakarsak koşmaya başladı. Kentsel dönüşümün hedefinde 7 milyon konut ve 25 milyon kişi var. Şu aşamada yaklaşık 450 bin konutu ve 2 milyon kişiyi kapsamına almış durumda” diye konuştu.
“Türkiye’de emlak balonundan söz etmek mümkün değil”
Muhsin Bayrak, “İnşaat sektörü tabiatı itibarıyla arz-talep dengesine dayanıyor. Fiyatlarda bir balon oluşumundan söz edebilmemiz için gayrimenkul piyasalarında enflasyondan arındırılmış reel fiyatların en az altı çeyrek dönem boyunca sürekli olarak artması (devamında aynı şekilde azalması) ve bu artışın (ve devamında yaşanan azalışın) kümülatif olarak yüzde 15’i aşması durumunda fiyatlarda “tepe noktasının” oluştuğu ve balon varlığından söz edilebilir. Satılık Konut Fiyat Endeksleri Türkiye geneli verilerine baktığımızda genel geçer, kabul görmüş bu kuralı doğrulayacak nitelikte aşırı bir artıştan söz etmemiz bugün için mümkün değil. Ayrıca bizdeki konut satışlarında bir kısmı peşin bir kısmı da kredi yoluyla ödendiği için Amerika’da inşaat sektöründe yaşanan balon bizde oluşması mümkün değil” dedi.