Anahtar Proje ve Torti Gallas Kentsel Dönüşüm Alanında İş Birliğine Girdi

Kentsel Dönüşümde Dev İşbirliği
Anahtar Proje ve Torti Gallas Kentsel Dönüşüm Alanında İş Birliğine Girdi

Kentsel dönüşümde üstlendiği kritik uzlaşı rolüyle iki yıldır 50’den fazla çalışmayı sonuca ulaştıran Anahtar Proje, kuruluşundan bu yana 1 milyondan fazla insanı ev sahibi yapan ve 1500 ün üstünde şehir ölçeğinde mahalle tasarlamış dünyanın konusunda lider şehir planlama ve mimarlık firması 'Torti Gallas and Partners ’la önemli bir işbirliğine imza attı. İki lider firma, projelerinde sürdürülebilir kentsel dönüşümün yanı sıra bölge sakinleri için ekonomik, ve sosyal dönüşümü de hedefliyor. Böylelikle mahalleler, semtler, bölgeler ve şehirler kalkınırken insan odaklı, güvenli, sağlıklı ve kaliteli yaşam biçimleri oluşuyor.

Türkiye’de kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek amacıyla kurulan ilk ve tek süreç yönetimi kuruluşu olan Anahtar Proje, ikinci yaşını ABD nin en büyük şehir planlama ve mimarlık şirketlernden Torti Gallas and Partners ile imzaladığı işbirliği ile kutluyor. Taksim CVK Otel’de gerçekleşen basın toplantısıyla ortaklıklarını açıklayan Anahtar Proje ve Torti Gallas, kentsel dönüşüme her ölçekte yeni ve pozitif bir soluk getirecek. Kuruluşundan itibaren yaptığı projelerin inşaatlar maliyeti 35 milyar Doları geçen Torti Gallas ile alanında ilk ve tek olan Anahtar Proje’nin ortaklığı, binaların ve şehirlerin fiziksel yenilenmesinin yanı sıra bölge sakinleri için sosyal ve ekonomik dönüşüm, canlanma niteliği taşımasını hedefliyor.

“DAR VE ORTA GELİRLİ VATANDAŞLAR ÖNCELİKLİ”

Türkiye’de geçtiğimiz yıl toplam 311 bin 37 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespit edildiğini aktaran Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, bu süreçler ortaya çıkan anlaşmazlıkların mağduriyete dönüşmemesi için çalıştıklarını söyledi. Kökbudak, “Kentsel dönüşüm süreçlerinin en sıkıntılı yanı, kat malikleri ile müteahhitler arasındaki anlaşmazlıklar. Anahtar Proje, bu anlaşmazlıkları giderebilmek adına duyulan ihtiyaçtan doğdu” diye konuştu. İki yıl gibi kısa bir sürede  60 projenin hayata geçirilmesini sağladıklarını hatırlatan Kökbudak, Torti Gallas ile ortaklıklarının dönüşüm süreçlerine yeni bir soluk getireceğine de inandığını kaydetti. “Bu dev işbirliği ile konutların fiziksel dönüşümünün yanı sıra, proje alanlarında yaşayan orta ve düşük gelirli vatandaşların sosyal dönüşümlerini de hedefliyoruz” diyen Kökbudak, “Bu bağlamda Torti Gallas ile ortaklığımızı çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE İNSANLARIN UYUM VE GÜVENLE YAŞADIĞI, GÜNCEL VE GELECEĞE ODAKLI DÖNÜŞÜMLER  YAPACAĞIZ”

ABD’de 1953 yılında kurulan Torti Gallas’ın, yeni şehircilik(New Urbanism), akıllı kentleşme ve sürdürülebilirliği bir araya getiren katalizör vizyonunun Türkiye’de kentsel dönüşüme yeni bir ivme kazandıracağını belirten Torti Gallas Türkiye Genel Müdürü Seda Bilir Candır, geleneksel şehircilik ve mimarlıkla ortaya çıkmış manevi, köklü değerleri koruyan ve devam ettiren şehirler hedeflediklerini söyledi. Kurulduğu ilk günden itibaren Torti Gallas’ın yenilikçi, insancıl, çevreci ve çağdaş tasarımlarının çok sayıda yerel ve uluslararası ödüle layık görüldüğünü kaydeden Candır, “Torti Gallas, 63 yıllık tarihinde taviz vermediği tasarımda kalite anlayışıyla Amerika’nın prestijli kurumları tarafından her zaman takdir edilmiştir. Alanında uzman, 90 plancı, kentsel tasarımcı, mimar, peyzaj mimarı, inşaat mühendisi ve yerel/uluslararası danışmanları ile multi disipliner bir ekip olarak dünyada 100’den fazla şehirde, 13’den fazla ülkede çalışıyoruz. Türkiye, tarihsel, kültürel ve sosyolojik anlamda oldukça zengin bir ülke. Ancak biz de çok kültürlülüğe oldukça alışkın bir kurumuz. Bu birikim ve Anahtar Proje ortaklığıyla ”Türkiye’de insanların içinde sosyal güven ve uyumla yaşadığı, işine gittiği, komşularını tanıdığı,  parklarında çocukların oynadığı, okullarına gittiği örnek dönüşümler yapmak istiyoruz ” ifadelerini kullandı. Kuruluşundan itibaren 1 milyondan fazla insanı ev sahibi yaptıklarını belirten Candır, 1500’ün üstünde şehir ölçeğinde karma kullanımlı yerleşke, 10,000’in üstünde aktif yaşlı konutu, lüks ve sosyal konut projeleri tasarladıklarını kaydetti.  Sürdürülebilir kentsel dönüşümün sadece binaların ve yolların fiziksel yenilenmesi olarak algılanmaması gerektiğini aktaran Candır, “, O bölge sakinlerinin ait hissettikleri çevreden ve yaşam biçiminden  koparılmadan uyumlu şekilde yaşamlarına devam edebileceği şekilde alışkanlıklarına  göre tasarlanmalı. Her yaştan ve farklı kültürlerden, farklı gelir seviyelerinden gelen insanların birlikte ahenk içinde yaşadığı sosyal ekonomik ve ekolojik dönüşümler hedefliyoruz ” şeklinde konuştu.

 


DİĞER HABERLER