Eva Gayrimenkul İzmir Konut Yatırımında Urla'ya işaret etti

EVA Gayrimenkul Değerleme’nin gerçekleştirdiği kapsamlı araştırmaya göre, her geçen gün gelişmeye ve değerlenmeye devam eden Urla, konut yatırımında İzmir’in yeni gözdesi oldu.
Eva Gayrimenkul İzmir Konut Yatırımında Urla'ya işaret etti

704 km² yüzölçümü ile geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Urla’da, Urla ilçe merkezi ile Zeytinalanı merkezi dışındaki diğer yerleşim alanlarında alt ölçekli imar planlarının bulunduğu alanlarda 2 kata imar verildiğini, ilçe sınırlarında doğal sit ve arkeolojik sit alanlarının oranının yüksek olduğunu ve bu nedenlerden ötürü ilçede gelişimin bugüne kadar istenilen ivmede olmadığını söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. İzmir Şube Bölge Müdürü Filiz Akkaya; “İzmir’in merkezi gün geçtikte batıya doğru kaymaya başladı. Bu da ciddi bir nüfus artışı yaşanmaya başlayan Urla’yı son dönemde İzmir’in yıldızı parlayan ilçelerinden biri yaptı. Yaşanan nüfus artışından dolayı ilçe sınırları içerisinde farklı bölgelerde farklı yatırımların yapıldığını ve önümüzdeki dönemde de yeni yatırımların planlandığını görüyoruz. Bugüne kadar ilçe beklenen ivmede bir gelişme gösterememişken, artık her geçen gün gelişmeye ve değerlenmeye başladığını, bu gelişiminde özellikle talepler doğrultusunda şekillendiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

İlçe merkezi dışındaki bölgeler genellikle ikincil konut amaçlı tercih ediliyor

Urla ilçe merkezi dışındaki bölgelerin genellikle ikincil konut amaçlı tercih edildiğini belirten Akkaya; “Talepler ve yatırımları göz önüne aldığımızda gelecek vaat eden, kıymetli olan ve olacak bölgelerin Gülbahçe,  İçmeler - Torasan, Urla merkez, İskele-Güvendik, Kalabak ve Şirinkent olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Balçova ve Narlıdere'nin merkeze dahil olmasından ötürü nüfusunda ciddi artış görülen Güzelbahçe’nin Urla ile birleşiminden batıya 5 km kadar olan aksın, yaz-kış ikamet etmek isteyenlerin gözdesi olmaya başladığını görüyoruz” dedi.

Üniversite kampüsüne rağmen Gülbahçe beklenen gelişimi henüz göstermedi

2002 yılında ilk mezunlarını veren İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Urla'nın batı bölgesinde yer alan Gülbahçe sınırları içerisinde bulunmasına rağmen Gülbahçe’nin beklenen gelişimi göstermediğini söyleyen Akkaya; Bu durumun belli başlı nedenleri içerisinde bölgede sit alanlarının oluşu, üniversite yakınında alt ölçekli imar planlarının bulunmaması, mevcut imar planlarında ise yapılaşmanın 2 kat olması, dubleks konut yapılaşmalarının görülmesi ve sosyal alt yapının oluşmaması gibi durumları sayabiliriz. Ne yazık ki ilçe mevcut durumu ile öğrenci ve öğretim görevlileri tarafından talep görmemektedir. Öğrencilerin kampüs alanı içerisindeki yurtların dışında Urla ilçe merkezini tercih ettiğini görüyoruz. Sit alanlarının çözümü ve imar planlarının yapılması doğrultusunda bölgenin gelişim göstermesini bekliyoruz.  Ama bu durum orta vadeli bir gelişim sürecidir” şeklinde konuştu. Bölgeye yapılacak büyük bir yatırımın yakın dönemde planlanmadığını, uzun vadede ise metro hattının İYTE kampüs alanına kadar devem etmesinin planlandığını belirten Akkaya son olarak, bölgedeki dublekslerde ortalama birim m2 fiyatlarının 2.500 TL / m2 civarında seyrettiğini söyledi.

İmarlı arsa oranı yüksek olan İçmeler – Torasan Bölgesi’nde orta vadede talep yoğunlaşması bekleniyor

İmarlı arsa oranının yüksek seviyede olduğu, genellikle dubleks meskenlerden oluşan seyrek bir yapılaşmaya sahip İçmeler – Torasan Bölgesi’ne orta vadede talebin yoğunlaşacağını ve bu yüzden yeni yatırımların yapılmasını beklediklerini belirten Akkaya; “Denize '0' konumda bulunan Ağustos 2014 tarihinde faaliyete geçmiş olan Urla Göztepe Adnan Süvari kampı bölgede hareketlilik yaratıyor. Ayrıca kampın 1 km güneybatısında ilk etabı bitmiş, 2 ve 3. etapları devam eden Megapol Urla Evleri bulunuyor. 170 dönüm içerisinde kurulan bu sitede toplam 190 villa yer alacak ve sitede termal su kullanım imkanı da olacak. Tüm bunlardan ötürü Megapol Urla Evleri’nin de bölgeye ciddi bir canlılık getireceğini söyleyebiliriz. Fiyatlara baktığımızda ise bölgedeki dublekslerde ortalama m2 fiyatlarının 2.500 TL/m2 ile 3.500 TL/m2 arasında seyrettiğini görüyoruz” dedi.

Alt ölçekli planlar Urla Merkez’in gelişimini yavaşlatıyor

İskele Mahallesi’nde adadan taşınarak bölgeye gelen ve Ekim 2014’te faaliyete geçen Urla Devlet Hastanesi’ne rağmen, bölgede alt ölçekli planların bulunmamasının gelişimi yavaşlattığını vurgulayan Akkaya, mevcut tarım arazilerinin imara açılacağı söylemlerine rağmen bir netlik olmamasının da olumsuz bir etki yarattığını belirtiyor. Akkaya son olarak, bölgenin güneyinde yer alan sanayinin taşınacağı konusunda duyumlar aldıklarını belirtiyor.

İskele-Güvendik Bölgesi’nde yeni yapılaşmalar için imarlı arsa oranı düşük olduğundan mevcut yapılarda değer artışı bekleniyor

Yeni yapılaşmalar için imarlı arsa oranının düşük olmasından ötürü bölgede mevcut yapılarda değer artışı ve ticari hareketlilik beklediklerini söyleyen Akkaya; “Urla ilçe merkezinin 4km kuzeyinde olan bölge de ikincil konut amaçlı kullanılan taşınmazlarda yaz-kış kullanıma olan talep artıyor. Güvendik mahalle sınırları içerisinde yapılması planlanan marinanın talebi artıracağını düşünüyoruz. Ayrıca bölgede otel kullanımının yaygın olmaması, liman sonrası talebin bu yönde de artacağını gösteriyor. Bölgede, ada hastanesinin taşınması akabinde ada için bölgeye katkı sağlayacak yeni bir yatırımın yapılacağı beklentisi mevcut. Ayrıca, Atatürk Mahallesi’nde Soyak firmasının büyük ölçekli yeni yatırımından söz ediliyor.  Bunların hepsi bölgenin ilerleyen dönemlerde hızlı bir gelişim yaşayacağını gösteriyor. Bölgenin tek sıkıntısı Urla’nın genelinde olduğu gibi yerleşim alanının büyük bir bölümünün 3. arkeolojik sit alanı olması ve diğer kısımlarda ise 1.derece arkeolojik ve doğal sit alanlarının bulunması. Arkeolojik ve sit alanları bölgeye büyük yatırımların yapılmasını engelliyor. Son olarak bölgedeki dublekslerin m2 fiyatlarına baktığımızda ortalama birim m2 fiyatlarının 3.000-4.000TL/m2 civarında seyrettiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

Kalabak ve Şirinkent Güzelbahçe’ye yakın konumlarından ötürü tercih nedeni olmaya başladı

Kalabak ve Şirinkent’in Güzelbahçe'ye yakın konumlanmalarından dolayı tercih nedeni haline geldiğini belirten Akkaya her iki bölge için; “ Bölgede mevcutta yer alan arsa payları yüksek olan siteler, üst gelir grubuna hitap ediyor. Bölge genelinde orta gelir grubuna hitap eden konutların yanı sıra, denizden daha iç kısımlarda lüks site tarzı ve müstakil yapılaşmalar da mevcut. Bölgedeki konutlar şehir merkezine daha yakın olmasından dolayı yaz-kış tercih ediliyor. Lüx sitelerin yapıldığı kısımlar tarım alanı içerisinde kalmakta olup, E:0,07 koşulu ile gelişim gösteriyor. Bölgede Güzelbahçe’ye daha yakın konumda Soyak Urla Evleri, N Loft Projesi devam ediyor. Kalabak sınırları içerisinde ise; Greenlife ve Doğapark projeleri devam etmekte. Yine Kalabak’ta Yunusoğlu İnşaat tarafından da yeni bir projeye başlanacak. Üst gelir grubuna hitap eden projelerin yer aldığı bölgede dublekslerin ortalama m2 fiyatları 3.000-5.000 TL/m2 civarındadır” dedi.

Urla’nın doğal sit ve arkeolojik sit alanlarının oranının yüksek olmasından ötürü büyük çaplı yatırımlara olanak tanımamasına rağmen, İzmir’in merkezinin batıya kayması ve bundan dolayı nüfus yoğunluğunun da yer değiştirmesinden ötürü yavaş da olsa gelişim gösterdiğini, vurgulayan Akkaya son olarak; “Çeşme bölgesinin doygunluk oranına ulaşması da Urla’ya bir talep yarattı. Bölgenin şu an ki sosyal ve teknik alt yapısı henüz mevcut değil ama orta vadede tamamlandığında oluşan bu talebin daha da artacağına inanıyoruz. Ayrıca uzun vadede raylı sistemin de bölgeye ulaşması beklentiler arasında” şeklinde konuştu. 


DİĞER HABERLER