Gayrimenkul fuarı MIPIM’de inşaat şirketleri ve belediyeler kentsel dönüşüm projeleri ile öne çıktı. İstanbul’da dönüşümün en popüler bölgesi Fikirtepe ise bu yıl tanıtılamadı. Yabancı yatırımcı ruhsatı alınan ve kat irtifakı kurulan projeleri seçince, Fikirtepe’nin tanıtım umudu 2016’ya kaldı.
FRANSA’nın Cannes şehrinde 10-13 Mart tarihlerinde gerçekleşen gayrimenkul fuarı MIPIM’e katılan Türk inşaat firmaları ve belediyeler kentsel dönüşüm projelerini ön plana çıkardı. İstanbul’da kentsel dönüşümün en çok tartışılan bölgesi Fikirtepe’den ise tek firma fuarda yer aldı. Tüm firmaların bölgeyi tanıtması için fuara katılması planlanıyordu, olmadı. Fuara Fikirtepe’deki ‘Yenitepe İstanbul’ konut projesi ile katılan Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu bunun nedenini şöyle açıkladı: “Fikirtepe’de kentsel dönüşüm 4 yıldır gündemde. Planlanan onlarca projeye karşın ruhsat alan ya da alma aşamasında olan 15 firma var. Yabancı yatırımcı ruhsatını almış, kat irtifakını kurmuş projelere öncelik veriyor ve güveniyor. Fikirtyepe’de bu aşamaya gelen çok firma olmadığı için bu yıl bölge bazında bir katılım olmadı”
HEDEF 2016
Firmaların Fikirtepe’yi tanıtmak için önümüzdeki yıl MIPIM’e birlikte katılacağını belirten Nuhoğlu, “Bölgemizde süreç bu yıl hızlanacak ve yıl içinde 30 firma bölgede inşaata başlayacak. 2016’da Fransa’da Fikirtepe yılı olacak. 25-30 bin konutluk yeni projelerin maketlerini sergileyeceğiz” dedi. Fikirtepe’de kentsel dönüşüm süreci 4 yıl önce başladı ancak hala sorunlar çözülmedi. Bölgedeki problemleri geçen hafta Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk ile görüştüklerini belirten Ali Nuhoğlu, “Ankara’dan sonra İstanbul’da da toplantı yaptık ve bir platform kurmaya karar verdik. Nuhoğlu İnşaat, Teknik Yapı, Emay, Anka Yapı, Baysaş, Vartaş, Haldız İnşaat, Selimoğlu İnşaat ve Pana Grup platforma katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi de sürece dahil. Platform ile bölgede geç de olsa master plan yapılmasını, Fikirtepe’nin yurtiçi ve yurtdışında tanıtılmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Manhattan Ödül getirdi
TİMUR Gayrimenkul markası Nef, Manhattan’da inşa edeceği konut projesi ile MIPIM kapsamında verilen Architectural Review Future Projects Ödül’ne değer görüldü. “Yüksek Katlı Binalar” kategorisinde “En İyi Proje” ödülünü alan Nef, ABD’nin en iyi mimarlık ofisleri arasında gösterilen Perkins and Will ile ortak yürüttüğü projesine 210 milyon dolar yatıracak. Yurtdışındaki ilk projeleri hakkında bilgi veren Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, “Proje Manhattan’daki yaşamı ve insanların ihtiyaçları gözlemlenerek tasarlandı. New York’un yüksek katlı binalarında sosyalleşme imkanı bulamayan ve genelde bireysel hayatlar yaşanan bu şehre yeni bir nefes getirmeyi amaçlıyor” dedi.
FRANKURT TEKLİFİ
MIPIM Fuarı kapsamında yatırımcılar konferansına sponsor olduklarını anlatan Timur Erden, “Fransa’da 40 yatırımcı fon ile buluştuk. Bizim için en verimli fuar oldu” dedi. Görüştükleri 40 fonun 500 milyar dolarlık gayrimenkul yönettiklerini söyleyen Timur, Almanya’nın Frankfurt şehrinde proje geliştirmek için bu ülkenin en büyük 5 müteahhitinden birisinden teklif aldıklarını dile getirdi. Timur, MIPIM’de görüştükleri fonlar arasında Singapur, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda gibi devlet varlıkları yöneten fonların olduğunu kaydetti
Kartal’ı önce Fransa’da tanıttı
MIPIM’de ‘DKY Kartal’ projesini ilk kez tanıtan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, yeni projeleri için 220 milyon dolar yatırım yapacaklarını söyledi. Projede, 6 blokta 327 konut, 20 bin metrekarelik ise ofis alanı bulunacak. Geçen yıl MIPIM’de Metro Properties ile el sıkıştıkları için projede Metro Cash & Carry mağazası da yer alacağını belirten Dumankaya, DKY Kartal’ı 2017’de tamamlayacaklarını kaydetti.
3 MİLYARLIK PLAN
Bu yıl 4 gayrimenkul projesi satışa çıkaracaklarını söyleyen Ali Dumankaya, “Kartal’ın yanı sıra mayıs ayında Kağıthane’deki 200 konutluk projemize başlayacağız. Haziran ayında yapılacak seçim sonrasında ise Kağıthane Çeliktepe ve Sultabeyli’deki projelerimizi devreye girecek. İstanbul Yenisahra’da 240 dönümde planlanan kentsel dönüşüm projesi ise 2016 planlarımız arasında. 2 yılda 10 proje ile 3 milyar liralık yatırım yapacağız” dedi. Fuarın geçen yıl verimsiz geçtiğini, bu yıl ise Türkiye’nin önemli bir çıkış yaptığını belirten Dumankaya, “Geçen yıl firmalar birbirini ağırladı. Bu yıl İstanbul Çadırı, katılımcı firma ve belediyeler dikkat çekti” dedi.
Ofislere talip çıktı
ARTAŞ, Aydınlı ve Invest ortaklığının İstanbul’da hayata geçirdiği Vadistanbul projesi de fuarda yerini aldı. Yabancı fonların projenin ofislerine satın almak ve daha sonra kiralamak üzere ilgi gösterdiğini belirten Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 20 bin metrekarelik ofis satışı için fuarda görüşme yaptıklarını belirtti. Türkiye’den bir iletişim şirketinin Vadistanbul’dan ofis yeri satın aldığını da açıklayan Çetinsaya, yakında bunun imza törenini yapacaklarını söyledi. Çetinsaya, bu satın almayla Vadistanbul’daki toplam 300 bin metrekarelik ofis alanının yarısını satmış olduklarını kaydetti.
Kaynak: [email protected]