Zeytinburnunda yapılan olan Kentsel Dönüşüm çalışmalarını Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, ineleyerek değerlendirmelerde bulundu. Zeytinburnunda Kentsel Dönüşüm için kurulan Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, Kent Konseyi Başkanı Cemal Merdan'ın başkanlığında bir araya gelip, Zeytinburnu'nda devam eden kentsel dönüşümü detaylı olarak incelediler.
Kentsel Dönüşümün enine boyuna değerlendirildiği toplantıda, Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Alsaç, Kurul üyeleri Remzi Yılmaz, Cenap Altıok, Av. İsmail Tarhan, Perihan Bana, Cengizhan Bahçekapılı, Vehbi Bodur, Gülmen Güven, Saadettin Sökmen, Halil Bektaş, Taha Nusret Bozkurt ve Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Ateş yeraldılar. Kent Konseyi Başkanı Cemal Merdan'ın konuşmasından sonra Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Ateş, Kentsel dönüşümün Zeytinburnundaki gündemine dair bilgiler verdi. Toplantıda Engelliler Meclisi Başkanı Taha Nusret Bozkurt, hazırladıkları tüzük taslağını üyelerin bilgisine sunarak genel kurulun gündemine alınmasını teklif etti. Teklif oy birliği ile kabul edildikten sonra üyelerin kentsel dönüşüm konusundaki konular dile getirildi.
Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Alsaç, Kentsel Dönüşümle ilgili konuları değerlendirdi. Alsaç, "1999 Yılında göreve başladıktan sonra İstanbul Üniversitesi ile bir yıl çalışmalar yaparak 1/5000'lik zemin planlarını çıkardıklarını belirtti. Zeytinburnu Kentsel dönüşüm çalışmaları için Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ( JICA) ile 2 yıl zamanlı çalışmalar yaparak, halihazırdaki binaların depreme dayanıklılığını ölçtüklerini açıkladı. Zeytinburnunda gördüğümüz manzara gerçekten çok kötü. En kısa sürede Zeytinburnunda Kentsel Dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalı aksi takdirde tedbir alınmazsa can kaybının çok olabileceğine dair görüşler ileri sürülüyordu. Bu aşamada İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üniversiteler ve Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte 1/5.000'lik İstanbul Master Planı'nın hazırlıklarını başlattıklarını belirtti. Pilot ilçe olarak, Zeytinburnu ve Bakırköy uygulama alanı olarak seçildiler. Yaklaşık 15.400 bina 4 üniversitenin görevli elemanlarınca değerlendirildi. Buna göre, 2.295 binanın çok tehlikeli olduğu görüldü. Zeytinburnu Belediyesi olarak yerinde kentsel dönüşüm ilkesini benimsedik. Sümer Mahallesi'nde kentsel dönüşüm için 1.250 bağımsız birim için uygulamayı başlattık. 2007 yılında Sümer Mahallesi'nde 25 ayrı apartmanda 25 ayrı toplantı yaptık. 2007 - 2013 arasında 455 konut yaptık. Kentsel Dönüşümle İkinci dönemde, 2018 yılı sonuna kadar 850 konut daha yapacağız. Hazırlanmasında Belediye Başkanımız Murat Aydın'ın büyük emeği olan 6306 Sayılı Kanun imar işlemlerine kolaylık getirmektedir. Ruhsat harcı alınmaması ve vergi muafiyeti Belediye Başkanımızın ısrarlı takibi ile yasa içerisinde yer almıştır. Bunca yıllık tecrübe ile gördük ki devlet eliyle dönüşüm çok zor oluyor. Özel sektör ve vatandaş desteği olmadan bu işin çözümü uzun yıllar alacaktır" dedi. ZEYTİNBURNU'NA YENİ STAD YAPILACAK Alsaç konuşmasına şöyle devam etti: “Kentsel Dönüşüm işinin çabuklaşması için bina maliklerinin dernek kurarak örgütlü olmalarını öneriyoruz. Kentsel Dönüşümde birlikte hareket edildiğinde 1000 metrekare yerde yüzde 25, 2000 metrekare yerde yüzde 30 ve 3000 metrekareyi geçtiğinde yüzde 35 imar artışı getirdik. Her hafta kültür merkezine 300 vatandaşımızı davet edip bilgi veriyoruz. Yılsonuna kadar 1999 öncesinde yapılan binaların sahiplerine bilgi vermeyi planladık. Depremden sonra 1.980 inşaat ruhsatı verdik. Bu sayı deprem öncesinde 166 idi. Bizim dönemimizde Kentsel Dönüşümde inşaatlarda iskan alma oranı yüzde 92 seviyesinde olup bu konuda İstanbul birincisiyiz. Şeklinde kentsel dönüşüm çalışmalarına dair bilgi verdi.