Elektrik tedarikçisi değiştirme sitesi EnCazip, tüketicilerin elektrik tüketimine dair bir araştırma yaptı ve bu anket sonucunda ilginç bilgiler ortaya çıktı. Tüketicilerin önemli bir çoğunluğu elektrik faturalarına ödedikleri paranın geçen seneye göre ciddi oranda arttığını düşünürken, elektrik fiyatlarındaki artış algısının gerçek fiyat artışından neredeyse iki kat daha fazla olduğu dikkat çekti. Bu da tüketicilerin elektrik faturaları konusunda yeterince doğru bilgilendirilemediği gerçeğini gözler önüne serdi.
Elektrik tüketicilerinin yüzde 82’si ayda 130 TL’den fazla elektrik faturası ödüyor
Tüketicilerin yüzde 99’u elektriğe ödediği fiyatın yükseldiğini düşünüyor. Yüzde 57’si ise elektrik faturalarının geçen seneye göre en az yarı yarıya arttığını düşünüyor. Tükettiğim elektriğin ederi ne ise onu ödüyorum diyenler yüzde 13’te kalırken sadece yüzde 2’lik bir kesim elektrik faturasına olması gerektiğinden az ödediğini söylüyor. Katılımcıların yüzde 86’sı ise tükettiğinden fazlasını ödediğini düşünüyor ve bir şekilde şeffaflık olmadığına inanıyor.
Bununla birlikte tüketicilerin yüzde 60’ı elektrik faturaları ile ilgili olarak yapabilecekleri bir şey olmadığını düşünürken ve çaresiz olduğunu düşünürken, yüzde 37’si elektrik faturalarını düşürmek için tasarruf yöntemlerine yöneliyor.
Çoğunluk faturasını gişeden ödüyor
Tüketiciler, elektrik faturanızı hangi kanaldan ödersiniz sorusuna yüzde 44 ödeme merkezi/banka şubesi derken yüzde 31 banka hesabım/kredi kartıyla otomatik ödeme diyor. Elektrik faturalarını ödemek için internet bankacılığı gibi dijital kanalları kullanan tüketicilerin oranı ise yalnızca yüzde 25.
Elektrik faturalarının karışık olmasından dolayı tüketicilerdeki elektrik fiyatları algısı bazen gerçekle birebir örtüşmeyebiliyor. Zira elektrik fiyatları geçen seneye göre yüzde 32 artmış olmasına rağmen, tüketicilerdeki algısı bunun çok çok üstünde. Bu durumu değerlendiren EnCazip.com kurucusu Çağada Kırım, ”Tüketicilerin elektrik fiyatlarının maliyetlerdeki artıştan dolayı arttığını kabul etmeleri kolay olmaz, çünkü elektrik sektörü çok uzun yıllardır tekel olarak devlet tarafından yönetilmekteydi, ancak şu anda sektörün tamamına yakını özel şirketlerden oluşuyor. Zaten bunun aksi olsaydı çok daha yüksek elektrik fiyatları ile karşı karşıya olurduk. Tüketicilerdeki elektrik fiyatları hassasiyetine baktığımızda, gerçeğin iki katı kadar bir artış algısı olduğunu gözlemliyoruz. Bu yüzden tüketicilerin doğru bilgilendirilerek piyasaya dahil edilmeleri kritik. Bu şekilde kendini çaresiz hisseden kesime de çare bulunmuş olacak.” şeklinde konuştu.