Yaklaşık 900 yıllık bir üniversite şehri olan Freiburg Almanya’nın en güney batı kesminde yer almaktadır. Fransa ve İsviçreye oldukça yakındır. Baden Württemberg eyaletine bağlı Freiburg şehrinin 3 km güneyinde yer alan Vauban eskiden bir Fransız Askeri Kışlası olan 5000 nüfuslu 600 iş gücüne sahip bir yerleşimdir.
Vauban projesinin asıl amacı Fransız Askeri Kışlası alanını iş birlikteliği ve katılım ile ekolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ihtiyaçların sunulabildiği yaratıcı bir sürdürülebilirliğin sağlandığı bir kentsel alana dönüştürmek olmuştur.
Proje strüktürü yasal olarak politik, sosyal ve ekonomik aktörlerden en alt halk tabakasından en üst şehir yönetimine kadar herkesi bir araya getirmiştir. Vauban projesi 1993 yılında başlayarak 2006 yılında tamamlanmıştır. Plan 3 aşamada 38 hektarlık bir alana uygulanmıştır. 2001 yılı başlangıcı ile insanlar buradaki yeni yaşam alanlarına taşınmıştır.
ÖNERİLER
Vauban’da enerji, trafik ve mobilite, yapı ve katılım, sosyal etkileşim, yeni kamusal alan konseptlerinin başarılı bir biçimde pratiğe geçirildiği görülmektedir.
Bölgede şirketlerin yanısıra istenilen kriterleri karşılayabilen kooperatif evlerine de arazi sağlanmaktadır. Böylece farklı özelliklere sahip olan ancak enerji etkinlik sağlayan pek çok proje yapılması toplumsal bilinci ve bilimsel çalışmaları da arttırmıştır.
Bölgede artı enerji evleri olarak adlandırılan, tükettiğinden çok enerjiyi yenilenebilir enerjiden üreten binalardan oluşan gayrimenkul geliştirme projesi gerçekleştirilmiştir. Bugün projede yaşam devam etmektedir.
Bütün evler tramvay duraklarına, okullara, iş ve alışveriş merkezine yürüme mesafesinde olması nedeniyle arabaya olan ihtiyaç azaltılmıştır. Yaya yolları, bisiklet yolları tramvay durakları ile bağlantılıdır. Aynı zamanda ihtiyaç araba kullanımı için paylaşımlı araç kiralama sistemleri bölgede kullanılmaktadır.
Ülkemizde yeni imara açılacak alanlara ve kentsel dönüşüm alanlarına bütünsel yaklaşımla plan yapılıp, arsa haline getirilen alanlara mevcut ağaçları oldukları gibi koruyan, enerji, su tasarrufu sağlayan, alçak katlı, düşük yoğunluklu, yaya ve çevre dostu binaların yapılması teşvik edilmesi ülkemize ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan büyük fayda sağlayacaktır.
Kaynaklar:
Hülya Uğuz Yedievli, Teknik Gezi Notları 2007
"Gayrimenkul Geliştirme ve Sürdürülebilirlik" kitabı Hülya Uğuz Yedievli,
https://www.uclg-cisdp.org/sites/default/files/Freiburg_2010_en_final.pdf
- 25-12-2018 Sürdürülebilirliğin Sanata Dönüşmesi
- 08-11-2018 Enerji Nedir? Enerji Kaynakları Nasıl Sınıflandırılır?
- 06-04-2018 Barselona’da 1900 – 1914 yılları arasında yapılmış gayrimenkul geliştirme projesi: PARK GÜELL
- 05-03-2018 Gayrimenkul Projelerinde Suyun Tasarruflu Kullanılması Neden Çok Önemli?
- 10-11-2017 Sürdürülebilirlik ve Gayrimenkul Geliştirme İlişkisi
- 02-10-2017 Sürdürülebilirlik Kavramı Nedir?
- 14-05-2015 Gayrimenkul Geliştirme Akademisi ve Sertifika Programları