Sektöründe yurt dışına yatırım yapan ilk şirket olarak dünyanın altı ülkesinde yer alan tesisleriyle global marka gücünü sürekli pekiştiren Kastamonu Entegre, Capital Dergisi’nin hazırladığı “Yurt Dışında Kurulu En Büyük Türk Şirketleri / Global 50 Türk Şirketi” araştırmasında bu yıl da başarılı sonuçlara imza attı.
Ciroda yurt dışı payını %60’a yükseltti
Son yurt dışı yatırım ile “İtalya’nın En Büyük Türk Yatırımcısı” ödülünü kazanan şirket, İtalya tesisinin üretime başlaması ile birlikte ile “Yurt dışında en hızlı büyüyen 17 şirket” listesine 3. sıradan hızlı bir giriş yaptı.
“Ciroda yurt dışı payı” kategorisinde, Türkiye’nin global devleri arasında 8. sırada yer alarak ilk 10’daki yerini koruyan şirket, 2018 yılında %57 olan yurt dışı payını 2019’da %60’a yükseltti.
Rusya pazarının en büyük MDF üreticisi ve ihracatçısı konumundaki Kastamonu Rusya, “Yurt dışında kurulu en büyük 50 Türk şirketi” kategorisinde 20. sırada yer alırken, grubun ilk yurt dışı yatırımı ve dünyanın üçüncü büyük kapı paneli üreticisi olan Kastamonu Romanya da listede 31. sırada yer aldı.
Grubun Balkanlar ve Orta Avrupa pazarındaki hakimiyetinde önemli paya sahip Kastamonu Bulgaristan ve Natron Hayat (Bosna Hersek) ise, “Yurt dışında kurulu Türk şirketlerinde 2. Lig” listesinde, 50 şirket arasında 11. ve 17. sıralarda yer almayı başardı.
“Sektörümüzde ihracatın %40’ını tek başına gerçekleştiriyoruz”
Yirmi yılı aşkın süredir devam eden yurt dışı yatırımları ile ağaç bazlı panel sektöründe dünyanın en büyük üreticileri arasında yer aldıklarını söyleyen Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, 2019 yılında 1,3 milyar dolara ulaşan cirolarının %60’ını yurt dışındaki tesislerden ve ihracattan elde ettiklerini vurguladı. MDF, yonga levha, laminat parke ve kapı paneli ürün gruplarının her birinde dünyanın ilk 4 üreticisi arasında yer aldıklarını hatırlatan Yıldız, “Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya ve İtalya’da yer alan üretim tesislerimizle, B2B sektöründe global bir Türk markası olarak tüm dünyaya ürünlerimizi taşıyoruz. Ayrıca, ABD’de odun yongası tedarik ve lojistik süreçlerini yönettiğimiz bir şirketimiz var. Yeni yatırımlarla birlikte toplam yurt dışı yatırım tutarımız 1 milyar doları aştı. Ciroda yurt dışı payına bakıldığında, yurt dışında kurulu en büyük 10 Türk şirketinden biriyiz. Global marka gücümüzü yeni yatırımlarla pekiştirirken, üretim ve ihracat alanlarında da liderliğimizi koruyoruz. Amerika’dan Çin’e 100 ülkeye yaptığı ihracatla her yıl açık ara sektör birincisi olan Kastamonu Entegre, Türkiye’den yapılan toplam ihracatın %40’ını tek başına gerçekleştiriyor.” dedi ve öncelikli hedeflerinin, mevcut tesislerin ve yeni yatırımların maksimum kapasiteyle çalışmasını sağlamak, ihracat coğrafyalarını ve pazar paylarını yükseltmek olduğuna dikkat çekti.
“Pandemi döneminde diğer ülkelerin karşılayamadığı talepleri de biz üstlendik”
Dünya ekonomisini ve global yatırımları derinden etkileyen Covid-19 pandemisine ilişkin görüşlerini de paylaşan Yıldız, şu açıklamalarda bulundu: “Global ölçekte faaliyet gösteren bir şirket olarak pandemi sürecini, Türkiye’de henüz vaka görülmeden önce, faaliyette olduğumuz ülkelerde deneyimledik ve kendimizi sürece hazırladık. Küresel salgının başlamasını takiben mağazaların kapanması ve birçok mobilya üreticisinin tesislerini kısmen veya tamamen kapatması nedeniyle iç talep azaldı, siparişler ertelendi. Ocak-Şubat-Mart 2020 satışlarımızın çok iyi olması ve düşen stoklar sayesinde kapasite kullanımımızın daha yüksek seyretmesi, bu zorlu dönemde bize önemli avantaj sağladı. İhracatta iç pazardaki gibi küçülme yaşamadık. Hatta bazı ülkelerin sağlık önlemleri ve lojistik sorunlar nedeniyle karşılayamadığı talepleri de biz üstlendik. Üretim ve ihracat alanlarındaki deneyimimiz, küresel rekabet ortamında bize önemli avantaj sağlıyor. Pandeminin yarattığı belirsizlik ortamına rağmen, yurt dışı pazarlardan elde ettiğimiz ciroyu artırmaya yönelik çalışmalara devam edeceğiz.”
Yurt dışındaki büyümesini sürdürüyor
Bölgesel lider olmak amacıyla 1998 yılında ilk yurt dışı yatırımını Romanya’da gerçekleştiren Kastamonu Entegre, sektöründe yurt dışında yatırım yapan ilk şirkettir. Toplam yurt dışı yatırım tutarı 1 milyar doları aşan şirket, dünyanın 3. büyük kapı paneli tesisine sahip olduğu Romanya’da, yonga levha üretiminde %30’luk pazar payını elinde bulunduruyor. Şirketin ikinci yurt dışı yatırımı olan Bulgaristan Yonga Levha Tesisi, bu ürün grubunda %40’lık pazar payı ile pazarın ikinci büyük oyuncusu. Şirket, bu tesise yönelik yeni yatırımın ikinci etabı tamamlandığında üretim kapasitesini 2,5 katına çıkartmayı hedefliyor. Kastamonu Entegre’nin Balkanlar’daki diğer üssü olan Bosna Hersek’teki Natron Hayat tesisi, ilave yatırımlarla bölgenin en büyük kraft kâğıdı üreticisi konumuna geldi. Dünyada en yüksek kapasiteli MDF tesislerinden biri olan Rusya tesisleri ile ülkenin en büyük MDF üreticisi konumuna gelen Kastamonu Entegre, MDF ve parke ürün gruplarında %30’luk pay ile Rusya’da pazar liderliğini elinde bulunduruyor. Yurt dışı tesislerine son olarak İtalya’yı ekleyen şirket, yatırımın ikinci etabı tamamlandıktan sonra %20 pazar payı ile pazarın üçüncü büyük üreticisi olmayı hedefliyor.