Global Yatırım Holding (GYH), 2016 yılının ilk yarı yılına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Yapılan açıklamada konsolide cironun bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 artarak, 234.1 milyon TL’den 280.5 milyon TL’ye yükseldiği belirtildi.2016 yılının ilk altı ayında, grubun faaliyet gösterdiği tüm ana sektörlerde büyüme gerçekleştirdiği vurgulanırken, konsolide ciroya ağırlıklı olarak liman ve Elektrik Üretimi/Gaz/Madencilik bölümlerinin gelirlerinin katkı sağladığı ifade edildi.
Grup 2016 yılının ilk yarısında, 2015 yılının aynı döneminde açıkladığı 77.7 milyon TL’ye kıyasla 79.3 milyon TL tutarında Amortisman, Faiz ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) elde etti.
Doğu Akdeniz’deki tansiyona rağmen büyüdü
Grubun faaliyetleri içinde önemli bir yer tutan liman işletmelerine ait 2016 1. yarı yıl gelirleri, 2015 yılı aynı dönemine göre yüzde 28’lik artış göstererek 153.9 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu artışın önemli bir kısmının, grubun kruvaziyer liman operasyonlarından kaynaklandığı açıklandı. Global Liman’ın iyi çeşitlendirilmiş kruvaziyer liman ağı sayesinde, mevsimselllik ve Doğu Akdeniz’deki tansiyona rağmen, Y1 2016’da Türkiye dışındaki GLİ limanlarında karşılanan toplam yolcu sayısında organik büyümüyle, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.6’lık bir artış olduğu kaydedildi. Artışın çoğunlukla Barselona ve Singapur’dan kaynaklandığı ifade edildi. Valletta Kruvaziyer Limanı’nın Y1 2015 etkisi hariç tutulduğunda, Y1 2016’da Türkiye dahil toplam yolcu sayısında yüzde 11.2’lik inorganik büyüme gerçekleştiği açıklandı. Liman bölümünün Y1 2016 FAVÖK’ü 2015 yılının aynı döneminde açıklanan 62.2 milyon TL’yekıyasla yüzde 34 artış göstererek 83.1 milyon TL olarak açıklandı.
Valetta, Barselona ve Malaga limanları etkili oldu
Hem kruvaziyer hem ticari liman segmentlerindeki mevsimsellik etkisine ve Doğu Akdeniz’deki tansiyona rağmen, Global Liman Y1 2016 döneminde FAVÖK’ünü maksimize etmeyi başardı. Y1 2016’daki FAVÖK maksimizayonunda etkili olan faktörler, Kasım 2015’te satın alımı tamamlanan Valletta Kruvaziyer Limanı’nın portföye katılması, Barselona ve Malaga’da ana liman yolcu sayısının toplam yolcular içindeki payının artması ve tarife düzenlemelerinin de sayesinde Global Liman’ın Y1 2016 döneminde FAVÖK’ünü maksimize etmeyi başardığı ifade edildi. Grup’un kruvaziyer liman işinden gelen katkının dışında, çoğu Dolar ve EUR olan Global Liman İşletmeleri (GLİ) gelirleri, TL’nin bu para birimleri karşısında Y1 2016’da döneminde değer kaybetmesinden de yararlanmıştır.
Artış feldspat madeni ve elektrik üretiminden
2015 yılının aynı dönemine göre gelirleri yüzde 4 büyüme gösteren Elektrik Üretimi/Gaz/Madencilik Bölümünün 2016 Y1 dönemi gelirinin 97.2 milyon TL olarak kaydedildiği ifade edilirken, artışın çoğunlukla şirketin feldspat madeni ve elektrik üretimi operasyonlarından kaynaklandığı kaydedildi. GYH’nin Elektrik Üretimi/Gaz/Madencilik Bölümü FAVÖK’ünün CNG, feldspat madenciliği ve enerji verimliliği faaliyetlerinden oluştuğu ve 2015 yılının aynı döneminde kaydedilen 12.5 milyon TL’ye kıyasla Y1 2016’da 9.6 milyon TL olarak açıklandı. Ayrıca, 2015 rakamına 2 milyon TL tutarında varlık satışından elde edilen kazancın dahil olduğu belirtildi. Naturelgaz gelirleri 2015’in aynı döneminde açıklanan 77.7 milyon TL’ye kıyasla, Y1 2016 döneminde 70 milyon TL olarak kaydedildi. Naturelgaz rakamları üzerindeki baskının, bütçeyle de aynı doğrultuda gerçekleşen Y1 2015’e göre Y1 2016’daki daha düşük ortalama birim satış fiyatı ve bazı müşterilere (asfalt ve gıda) ilk yarı yılda yapılması planlanan satışların, yılın ikinci yarısına kaymasından kaynaklandığı açıklandı.
Grup 2016 yılının ilk altı ayında, Y1 2015’te açıklanan 51.6 milyon TL net zarara kıyasla, 45.1 milyon TL tutarında net zarar kaydettiğini ve bu zararın ana nedenlerinin nakit olmayan amortisman ve kur giderleriyle, net faiz giderlerindeki artış olduğu açıklandı.
Amortisman ve itfa paylarının 2015 yılının aynı döneminde kaydedilen 65 milyon TL'ye kıyasla Y1 2016’da 77.7 milyon TL olarak gerçekleştiği belirtildi. Ayrıca, Grubun net faiz giderleri Y1 2016 döneminde 70.8 milyon TL olarak gerçekleşti.
“Venedik Limanı dünyanın en ünlü ve önemli turizm merkezleri arasında”
Son gelişmelerle ilgili yorumda bulunan GYH Mali İşler Grup Başkanı Kerem Eser, portföye son katılan Venedik Kruvaziyer Limanı’nın önemini vurgulayarak, “Terminaller, sadece Venedik’in kendine has yapısı nedeniyle değil, lokasyon itibari ile şehre ve Venedik'i çevreleyen tüm turistik yerlere kolay ulaşım sağlayan konumu açısından da stratejik ve önemli bir pozisyonda bulunuyor. Dünyanın en ünlü ve önemli turizm merkezlerinden biri olan Venedik, yılda yaklaşık 22 milyon turist ağırlamakta ve 2015 itibariyle bu sayının 1.6 milyonunu Venedik Kruvaziyer Limanı yolcuları oluşturuyor. Venedik Kruvaziyer Limanı, coğrafi konumu ve Avrupa'nın geri kalanı ile olan iyi bağlantıları sayesinde, Avrupa'nın en önemli ana limanlarından biridir ve öyle olmaya devam edecektir” diye konuştu. Eser, agresif büyüme stratejisi doğrultusunda Global Liman’ın, Akdeniz’deki dominant varlığını daha da güçlendirmek adına, İtalya'da bulunan Brindisi, Cagliari, Catania ve Ravenna Yolcu Limanlarını işleten şirketlerden hisse alımına ilişkin görüşmelere başladığını da kaydederek, “Portföyümüze kattığımız Venedik Kruvaziyer Limanı’ndan sonra diğer İtalyan limanları ile birlikte Global Liman’ın yolcu sayısının önemli ölçüde artarak 7.5 milyona ulaşmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“Sağlıklı büyümeden son derece memnunuz”
İlk yarı yılın diğer önemli gelişmelerini değerlendiren Kerem Eser şöyle devam etti: “Ağustos ayında dağıtılmak üzere, yaklaşık yüzde 3.3 oranında temettü söz konusu… Hisse başına brüt 0,051680 TL, net 0,043928 TL temettü dağıtım teklifi GYH’nin Olağan Genel Kurulu’nda onaylandı. Grubun Elektrik Üretimi/Gaz/Madencilik Bölümündeki sağlıklı büyümeden son derece memnunuz. CNG ve Madencilik operasyonlarının yanı sıra, güneş enerjisi ve biyokütle projelerini geliştirerek Yenilenebilir enerji üretimindeki büyüme politikasına devam edeceğiz. Sektördeki yeni yatırım olanaklarını da araştırmaya devam ediyoruz.”
Ciro: 280.5 milyon TL
FAVÖK: 79.3 milyon TL