Devlet Arazisi Satın Alacaklar Dikkat

Devletten arazi satın alabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar vardır.
Devlet Arazisi Satın Alacaklar Dikkat

Devletten arazi satın alabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar vardır. İşte sırasıyla yerine getirmeniz gerekenler;

-Yasal bir ikametgah adresinizin olması,
-Yapılacak tebligat ve yazışmalar için Türkiye’de bir adres göstermeniz,
-Birey olarak satın alacaksanız TC kimlik numarasına, tüzel kişi olarak satın alacaksanız vergi kimlik numarasına sahip olmanız,
-Devlet arazisi ihalesi için gerekli olan geçici teminatı yatırmış olmanız,
-Mal Müdürlüğü veya Defterdarlık tarafından onaylanan arazilerin belgelerini temin etmeniz gerekir.


Ayrıca bu saydıklarımıza ek olarak; eğer özel tüzel kişi olarak devlet arazisi satın almak istiyorsanız sizin adınıza hareket edecek kişi için idare mahkemelerinden, kayıtlı olduğunuz ticaret sicil, sanayi odası veya bağlı olduğunuz meslek kuruluşundan ihalenin yapılacağı son bir yıl içinde alınmış sicil kayıt belgesi ile birlikte sizin adınıza ihaleye katılarak teklifte bulunacak ilgili kişilerin, sizi tam yetkili olarak temsil ettiklerini gösteren noter tarafından tasdik edilmiş imza sirküleri veya vekâletnameyi vermek zorundasınız. Kamu tüzel kişileri de yukarıdaki şartlara ek olarak, sadece kendilerini temsile tam yetkili kişi için noter tarafından tasdik edilen belgeyi vermesi yeterlidir.
Buna göre düzenlenen ihaleye uygun şartlarda giren ve en yüksek teklifi veren her TC vatandaşı, teklifinin ilgili makam tarafından onaylanması haline devlet arazisini satın alabilir.

Devlet Arazisi Tapusu Nasıl Alınır?

Eğer saydığımız şartlara sahipseniz ilgili taşınmaz malı satın almak istediğinizi belirten bir dilekçe ile, eğer mülk ilçede ise Mal Müdürlüğü, ilde ise Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğü’ne müracaat etmelisiniz. Yazacağınız dilekçede satın almak istediğiniz mülkün adresi, ada ve parsel numarası ile yüz ölçümünü açık bir şekilde yazmanız gerekir.

İhaleyi kazandığınız takdirde, eğer mülkün bedelinin taksitle ödenmesi karar verilmiş ise ilgili tutarın minimum 1/4 ü peşin olarak 15 gün içinde yatırmanız gerekmektedir. Kalan 3/4 lük kısım ise 2 yıl içinde eşit taksitlerle veya 3 er aylık dönemlerle önceden belirlenen yasal faiz ile birlikte ödenmelidir. Bu şartlarda devlet ile alıcı arasında bir taksitli satış sözleşmesi imzalanır.
Tapu ise peşin ödemelerde hemen verilir. Taksitli ödemelerde ise taksitler tamamlanmadan tapu verilmez. Fakat eğer kalan taksit miktarı için teminat mektubu gösterirseniz devlet arazisi tapusu devredilir.

Kaynak:Milliyet


Paylaş:

Teknik Terimler