İkametgah, gerçek kişiler için ikametgah bireylerin sürekli olarak oturduğu yerin veya konutun bulunduğu yer demektir. Dernek veya vakıf gibi tüzel kişiler tarafından bakıldığında ise ikametgah tüzel kişilerin işlemlerinin yapıldığı, devlet kayıtlarında bulunan ve toplulukların faaliyet gösterdikleri yerin konumuna verilen isimdir.
Türk hukukuna göre her bireyin ve tüzel kişiliğin sadece bir ikametgahı bulunabilir. Herhangi bir adres değişikliği olduğunda bu değişikliğin bildirilmesi kanunda belirtilmiştir. Aksi halde oluşacak olumsuzluklardan kişi sorumlu tutulmuştur.
İkametgah değişikliği nasıl yapılır?
Bireylerin yaşadıkları adresi yani oturdukları konutları değiştirmesi durumunda bir adres değişikliği yaşanacağından ikametgahları da değişmiş olacaktır. İkametgah değişikliği için ilgili devlet dairesi olan İl Nüfus Müdürlükleri’ne haber vermek için gidilmeli ve yeni ikametgah adresi eskisinin yerine kayda geçirilmelidir
İkametgah belgesi nereden alınır?
Kişilerin sürekli olarak yaşayıp oturdukları ve devlet kayıtlarında bulunan konutların adreslerinin yazılı halde bulunduğu, İl Nüfus Müdürlükleri’nden, muhtarlıklardan veya günümüzde E-devlet sistemi üzerinden alınabilen resmi belgelere ikametgah belgesi denir. Vize, pasaport, askerlik gibi bürokratik işlerde istenebileceği gibi banka hesabı, cep telefonu hattı açtırma gibi daha özel işlemler için de gerekli olabilir.
İkametgah sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Kişilerin sürekli olarak yaşayıp oturdukları konutların adreslerinin devlet kayıtlarında bulunan halini öğrenmek için yapılan işleme ikametgah sorgulama işlemi denir. E-devlet sistemi üzerinden kolaylıkla yapılabileceği gibi mahalle muhtarlıkları veya nüfus müdürlüklerinde bu sorgulama gerçekleştirebilir.
Kaynak: Milliyet