Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerinde yapılacak herhangi bir işlem için hak sahibi tarafından verilen vekâletnamenin şekli ve içeriğinde aşağıdaki hususların bulunması gerekmektedir.
- Noterlikçe veya konsolosluklarca “Düzenleme” şeklinde yapılmalıdır.
- Vekâletname, nüfus hüviyet cüzdanı veya nüfus müdürlüğünden alınan kayıt örneği veya pasaporta göre düzenlenmiş olmalıdır. Vekâletnamede, vekâlet verenin kimliği ile T.C. Kimlik Numarası yer almalıdır.
- Vekâletname üzerinde vekâlet verenin yakın tarihte çekilmiş vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış olmalıdır.
- Vekâletnamede, yapılacak işleme vekâlet verenin verdiği yetki, duraksamaya yol açmayacak şekilde açıkça belirtilmelidir (Örneğin; Vekilin açıkça yetkili olduğu işlemler satış, bağışlama, trampa, taksim, ifraz, intikal gibi işlemler mutlaka vekâletname metninde belirtilmelidir).
- Vekâletname tevkilen (Birinci vekil yetkisini başkasına devretmişse) düzenlenmiş ise, ilk vekâletnamede vekilin bu devir yetkisine sahip olduğu açıkça belirtilmiş olmalı ve bu yetki ikinci vekaletnamede açıkça belirtilmelidir. İşlem sırasında her iki vekâletnamede ibraz edilmelidir.
- Vekâletnamelerde düzeltmeler varsa, bu konudaki çıkıntılar ve düzeltmeler vekâletnameyi düzenleyen merci tarafından imza ve mühür ile onaylanmış olmalıdır.
- Yabancı ülkelerde düzenlenen vekâletnamelerde ayrıca aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulmalıdır.
- Yabancı ülkelerdeki Türk Elçilik ve Konsolosluklarınca düzenlenen vekâletnameler.
- Yabancı devletlerin yetkili makamlarınca kendi kanunlarına göre düzenlenen vekâletnameler.
Düzenlendiği ülkenin yetkili makamlarınca 5 Ekim 1961 tarihli La Haye sözleşmesine göre tasdik edilip, “Apostille” (Convention de La Haye du Octobre 1961) ibaresini taşıyan vekâletnamelerde o yerdeki Türk Konsolosluğunun tasdiki aranmadan işlem yapılacaktır. (Türkçe tercümelerinin de ibrazı gerekir.)
“Apostille” tasdiki bulunmayan vekâletnamelerde ise, ilgili noter imzasının bağlı bulunduğu makam tarafından, bu mercinin imza ve mührünün de o yerdeki Türk Konsolosluğunca tasdik edilmiş olması aranılacaktır.
Ancak, muhtemel sahteciliklerin ve dolaysıyla Hazine sorumluluğunun ve zararının önlenmesi bakımından, yurt dışındaki elçilik veya konsolosluklarımız veya yabancı ülkelerin yetkili makamlarınca ve yurt içindeki noterliklerce düzenlenen vekâletnamelerin tanzim şekli ve içeriği ile yetkilinin imzası ve mühürün doğruluğu yönünden tereddüt edilerek kanaat varılamaması durumunda, tereddüt edilen hususlar da açıklanmak suretiyle konu, bölge müdürlükleri yoluyla Merkez’e intikal ettirilecektir.
Kaynak: Av. Cihat Demirbağ