Sahip olunan mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen kazanç, Gelir Vergisi Kanunu’nda belirlenen şartlar altında vergiye tabi tutulur. Kira gelirine mevzu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkı kiraya verenler, elde ettikleri kazanç üzerinden kira gelir vergisi beyannamesi vermekle yükümlüdürler.
Eğer kira geliri elde ediyorsanız, vergi mevzuatlarına hakim olamasanız bile en azından temel konularda hakkında bilmeniz gereken bazı şeyler var.
Mesken Gelirlerinin Beyanı
Kira gelirine konu olan mal ve haklar Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesinde açıklanmaktadır. Elde edilen kira gelirinin beyanında, her yılın sonunda yeniden belirlenen hallerde, indirim ve beyan sınırı söz konusudur.
Sahip oldukları konutları kiraya verenlerin elde 2017 yılında elde ettikleri kira gelirlerinin 3.900 TL’si istisna kapsamındadır. Bu tutarı aşan miktarda konut kira geliri elde ederseniz beyanname ile beyan etmeniz gerekir. Kira gelirini beyan dışı bıraktığı tespit edilenler ve toplam geliri 110.000 TL’yi aşanlar bu istisnadan faydalanamazlar.
İş Yeri Kira Gelirlerinin Beyanı
%20 gelir vergisi kesintisine tabi iş yerlerinde beyan sınırı 30.000 TL olup sınırı aşanlar gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi vermekle yükümlüdür. 30.000 TL tutarın tespitinde iş yerleri ve meskenlerden elde edilen kira gelirerinin toplamı dikkate alınır.
Diğer Mal ve Haklardan Elde Edilen Gelirin Beyanı
2017 yılı için gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan 1.600 TL üzerinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen kazançların tamamı beyana tabidir.
Kira Gelirinin Nakdi ve Ayni Tahsili
Kira geliri vergisi, kiranın TL ya da döviz cinsinden tahsil edildiği yılda doğar. Cari yıl ile birlikte geçmiş yıllara ilişkin kira gelirleri de tahsil edildiği yılın geliri sayılır ve elde edildiği yılın kazancı ile birlikte beyan edilir. Ancak gelecek birkaç yıla ait kira bedelinin peşin tahsili halinde, gelir beyanı ödemenin yapıldığı yılda değil, her bir yıla ait beyanname verilme zamanında yerine getirilir.
Kiranın ayni olarak elde edilmesi halinde ise Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre emsal bedeli üzerinden paraya çevrilir ve beyanda bulunulur.
Konutlarda 5.000 TL üzerinin ve iş yerlerine ait kira ödemelerinin tamamının banka ve benzeri finans kurumları üzerinden yapılmaması halinde cezaya muhatap olursunuz.
Gider Yönteminin Seçimi
İstisna tutarı düşüldükten sonra kalan miktarın % 25’inin vergiden istisna edilmesine “götürü gider yöntemi” denir. Hakları kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamazlar. Gerçek gider yöntemi seçilmesi halinde ise brüt kira tutarı üzerinden gayrimenkule ilişkin kanunun öngördüğü harcamalar indirilir.
Üzerinden iki yıl geçmedikçe, götürü gider yönteminden gerçek gider yöntemine geçilemez.
Hazır Beyan Sistemi
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan https://intvd.gib.gov.tr/hazirbeyan/ internet sitesinden kimlik bilgileriniz ile giriş yaparak size ait sayfa üzerinden gayrimenkul ve kira geliri bilgilerinin yer aldığı site üzerinden beyannamelerinizi düzenlemeniz ve kolaylıkla onay vererek kredi kartı ile ödeme yapabilmeniz mümkün.
Kaynak: Milliyet