Warning: filemtime(): stat failed for /home/yp/public_html/cacheyeni/httpswwwyeniprojelercomemlakkonut-kredisi-cekmek-icin-bilmeniz-gerekenleramp-cacheamp in /home/yp/public_html/amp/icerik.php on line 5
Konut Kredisi Çekmek İçin Bilmeniz Gerekenler Yeni Projeler

Konut Kredisi Çekmek İçin Bilmeniz Gerekenler

Ülkemizde 2007 yılında yasa olarak kabul edilen mortgage ya da halk dilindeki ismiyle konut kredisi ile uzun yıllar kira ödemek yerine, aylık ödeme seçenekleri ile uygun ve uzun vadelerde konut kredisi alarak bir eve sahip olmak mümkün oluyor

Ülkemizde 2007 yılında yasa olarak kabul edilen mortgage ya da halk dilindeki ismiyle konut kredisi ile uzun yıllar kira ödemek yerine, aylık ödeme seçenekleri ile uygun ve uzun vadelerde konut kredisi alarak bir eve sahip olmak mümkün oluyor.

2016 yılının Eylül ayında BDDK’nın yeni düzenlemesi ile birlikte, uzun vadeli kredi kategorisinde bulunan konut kredisi ile satın alacağınız konutun yalnızca %20 sini peşin ödeyerek konut kredisi alabiliyorsunuz. Bankadan bakanya faklılık gösteren konut kredisi çekme şartları var olsa da temel şart; kredi notunuz oluyor. Konut kredisi çekerken dikkat etmeniz gereken noktalat nelerdir?

Her bankadan konut kredisi alınabilir mi?

Her banka uzun vadeli konut kredisi müşterilerinden farklı şartlar ve evraklar isteyebiliyor. Konut kredisi çekme kriterleri daha esnek olan bankalar daha kolay kredi veriyor. Fakat her kriterde kredi geçmişiniz mutlaka göz önünde bulunduruluyor ve satın alacağınız gayrimenkulün ödediğiniz peşinat haricindeki bölümüne ipotek konuyor.

Konut kredisi çekme kriterleri nelerdir?

Konut kredisi alabilmek için ilk kriter kredi notunuzun en az 1100 olmasıdır. Çok fazla borcunuzun olması, önceden aldığınız kredilerin batık görünmesi, karşılıksız çekinizin olması ve kredi kartı borcunuzun düzensiz ödenmesi kredi notunuzu düşüren etkenler oluyor. Bunun dışında hane halkı toplam gelirinizin rutin harcamalarınız düşüldükten sonra kredi borcunuzu ödemeye yeterli olması gerekiyor. Konut kredisi alacak kişinin yaş aralığının ise 18 ile 70 yaş arasında olması isteniyor. Ayrıca konut kredisi almak için başvurduğunuz bankanın yeminli eksperi satın alacağınız gayrimenkul ile ilgili binanın kalitesi, ısınma durumu ve dış görünüşü ayrıca tapuya giderek iskanlı veya hisseli olup olmaması gibi özellikleri araştırarak bir eksper raporu hazırlıyor. Bu rapora göre de gayrimenkulün gerçek değeri ortaya çıkıyor. Bankalar konut kredisi verirken genelde kendi hazırladıkları bu eksper raporu üzerinden kredi veriyor. Yani eğer satın almak için ödeyeceğiniz bedel ile eksper raporu arasında çok fark varsa eksper raporu kabul ediliyor.

Konut kredisi çekmek için gereken evraklar nelerdir?

Çalışanlar için; nüfus cüzdanı noter tasdikli fotokopisi, ikametgah belgesi, son 6 aylık maaş bordrosu ve varsa başka geliri olduğunu gösteren belgeler ve tapu fotokopisi, emekliler için; emekli maaşı hesap cüzdanı ve tapu fotokopisi, serbest çalışanlar için ise; vergi levhası ve Ticaret Sicil Kuruluş Gazetesi yeterli oluyor. Bunun dışından satın alınacak gayrimenkulün tapusunun inşaat ruhsatı, kat irtifaki veya kat mülkiyeti olması gerekiyor.

Konut kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Hayalinizdeki evi satın alarak kira ödemekten kurtulmak için eğer yanlış hesap yaptıysanız hayaliniz kabusa dönebilir. Bankanızdan uzun vadeli konut kredisi alırken ilk olarak hane halkı toplam gelirinizi ve aylık ödemelerinizi gerçekçi bir şekilde masaya yatırmanız gerekiyor. Ayrıca vade uzadıkça ödeyeceğiniz aylık tutarın düşeceği, ancak ev için ödeyeceğiniz toplam bedelin de kredi oranı ile beraber yükseleceğini bilmeniz, aylık ödemelerinizi planlarken maksimum ödeme miktarını değil, ortaya çıkabilecek aksilikler göz önüne alınarak ortalama bir ödeme planı yapmanız gerekiyor. Bankalar konut kredisi geri ödemelerinde aylık ödeme isteyebilecekleri gibi 3 aylık, artan veya azalan taksit ve ara ödemeli kredi geri ödemesi gibi ödeme seçenekleri de sunuyor. Eğer düzenli bir geliriniz yoksa diğer seçeneklere de göz atmanızda fayda var.

Kaynak: Milliyet